Nu doar pe vremea bunicii se purta lemnul. In 2009, acest material este utilizat de toti designerii atat pentru apartamente mici, cat si pentru spatiile generoase ale unei case. In functie insa de spatiu, el trebuie adaptat atat in privinta formei, cat si a culorii.
Unii specialisti insista pentru redescoperirea mobilierului masiv din lemn, cealalta jumatate pledeaza pentru design-ul minimalist in care se regasesc obiecte din lemn de culoare deschisa. Cine decide in 2009? Spatiul de care dispui.
Mobilierul de lemn in stil minimalist este aproape obligatoriu pentru un apartament de sub 80 de mp. In orice asemenea spatiu cubul din lemn trebuie pus in evidenta. In 2009, se poarta lemnul alb, negru si gri sau cel in culoare naturala foarte deschisa.
Iata idei de distribuire a pieselor din lemn, in functie de destinatia camerelor dintr-un apartament. In dormitor, ideal ar fi sa plasezi un dulap din lemn inalt pana in tavan si un pat. Si cu asta ai terminat capitolul mobilier din lemn pentru a nu exagera. In living sunt potrivite jaluzele de lemn si parchetul din lemn masiv deschis la culoare.
Iar pentru bucatarie e indicat mobilierul minimalist din lemn de nuc. Liniile orizontale specifice acestui tip de lemn accentueaza latimea pieselor de mobila, le face sa para mai accesibile si mai putin inalte.
Daca ti se pare ca apartamentul arata monoton avand in vedere ca mobila e minimalista, poti sa plasezi cateva accesorii exotice din lemn de genul statuetelor japoneze sau africane sau a servantelor – in culoare naturala sau chiar multicolore -, dar si tablouri cu rame din material nefinisat.
Spectacol cu lemn in vile
In cazul in care ai parasit un banal apartament de bloc si te-ai mutat intr-o casa spatioasa, lemnul e solutia ideala sa creezi o atmosfera calda. Stilistii insista ca in acest an sa nu iti fie teama sa plasezi mobilier masiv din lemn de stejar sau din rasinoase.
Singura regula este ca in living sa alegi mobila din lemn in linii rectangulare. Pentru dormitorul principal dintr-o casa mare, anul acesta e potrivit patul medieval care imbina lemnul cu fierul forjat. Iar in privinta mobilei din bucatarie e indicat bradul finisat, langa care se plaseasa elegant un scaun-balansoar.
Din pacate insa, lemnul are cateva „pretentii” clare cand vine vorba de intretinere. Lemnul masiv si celelalte materiale pe baza de lemn sunt higroscopice si din acest motiv mobila nu se pastreaza intr-o atmosfera umeda si nici sub aerul conditionat.
De asemenea, mobila nu se expune direct la soare pentru ca se decoloreaza. Si obiectele din plastic plasate direct pe lemn pot deteriora finisajul din cauza compusilor pe care ii contin.
Mobilierul din lemn se lacuieste o data la 6 luni cu o carpa moale si aplicand solutia de lacuire in sensul fibrelor lemnului. De asemenea, la curatenia saptamanala nu sunt recomandate solutiile pe baza de silicon pentru ca acestea formeaza un strat care nu va accepta alte lacuiri ulterioare.
In felul acesta, reconditionarea mobilei devine imposibila. Cel mai potrivit produs pentru curatarea lemnului este detergentul cu uleiuri minerale care actioneaza ca o bariera pentru praf si umiditate.
Pe orice suprafata de lemn sunt potrivite florile nepretentioase, in special cele de camp sau cele de sezon pe care le gasesti in orice piata. Din pacate, aranjamentele sofisticate, cu flori rare si de cele mai multe ori foarte scumpe, asezate pe o suprafata lemnoasa creeaza cel mai rapid senzatia de kitsch.
Daca iti permite spatiul de care dispui, intr-un living sunt necesare si suficiente 3 obiecte din lemn. Biblioteca se lipeste de perete si trebuie sa fie cea mai mare dintre cele 3 obiecte din acest material. In felul acesta, incaperea pare aranjata fara alte artificii.
Citeste si Apartamentul de la mansarda
Natura in casa ta
Foto: SHUTTERSTOCK