În deschiderea seriei de evenimente dedicate în această lună Copiilor cu Cancer, Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică (S.R.O.H.P.) a lansat în premieră Registrul Naţional al Cancerelor la Copil în România, prezentând o analiză completă a datelor adunate la nivel naţional privind cazurile de cancer la copii şi tineri în perioada 2010-2017.
Iniţiat în anul 2009 de către S.R.O.H.P, Registrul Naţional al Cancerelor la Copil are scopul de a contribui la îmbunătăţirea asistenţei medicale pentru copiii cu cancer din România, prin furnizarea unor date de calitate pentru fundamentarea politicilor de sănătate privind cancerul pediatric şi integrarea oncopediatriei româneşti în circuitul internaţional al cercetării oncologice pediatrice. Registrul este finanţat exclusiv din surse non-guvernamentale.
„Prin Registrul Naţional al Cancerelor la Copil nu vom cunoaşte doar câţi copii au nevoie anual de îngrijire pentru cancer. Vom putea afla şi dacă avem medici specialişti suficienţi sau dacă există locuri suficiente în secţii de specialitate. Cunoaşterea completă a cazuisticii din anul 2010, până în prezent ne va permite efectuarea unei anchete de supravieţuire, care să ne ofere tabloul obiectiv al şanselor de supravieţuire a copiilor trataţi în România, în comparaţie cu cei care au beneficiat de tratament în alte ţări. În plus, acest instrument va putea fi folosit de decidenţii politici pentru a estima, în baza unor date concrete, câţi bani ar trebui să aloce, anual, pentru a asigura necesarul de medicamente”, a declarant Conf. Prof. Dr. Monica Desiree Dragomir, preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică.
Registrul a putut fi relansat în anul 2018, în urma susţinerii Asociaţiei Dăruieşte Aripi şi cu ajutorul parteneriatului cu Institutul Oncologic “Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca, respectiv cu Registrul Regional de Cancer Nord-Vest. Astfel, baza de date a fost verificată şi completată cu toate cazurile de cancer la copii şi adolescenţi înregistrate pe teritoriul ţării, între anii 2010-2017, şi tratate în centrele de oncologie pediatrică din România. În urma interpretării datelor, a fost posibilă o reprezentare clară şi obiectivă a numărului de cazuri noi, a distribuţiei lor în teritoriu şi a numărului de tumori din fiecare tip de cancer.
În urma analizei datelor, S.R.O.H.P. a conturat un set de acţiuni pentru a fi implementate în perioada următoare:
Implementarea Registrului Naţional al Cancerelor la Copil, precum şi analiza datelor, au fost posibile în urma susţinerii financiare oferite de Asociaţia Dăruieşte Aripi, prin programul „Adoptă un Proiect”, al ING Bank România.
„Am decis să sprijinim dezvoltarea Registrului Naţional al Cancerelor la Copil pentru a oferi specialiştilor în oncopediatrie un tablou complet al situaţiei epidemiologice din ţară. Credem că, prin datele furnizate de acest instrument, copiii din ţara noastră vor avea acces la medicamentele necesare şi specialişti care să le ofere un tratament complex”, a precizat Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Aripi.