Spune stop extremelor pentru silueta!

Silueta si sanatatea pot fi mentinute cu exercitii moderate.
  • Publicat:
Spune stop extremelor pentru silueta!
Spune stop extremelor pentru silueta!

Caloriile „arse”
In repaus – reprezinta energia necesara pentru a mentine viata si functiile vitale ale organismului. Ele reprezinta cea mai mare parte a caloriilor consumate (aproximativ 70-80% din total) care sunt arse in principal la nivelul rinichiului 15%, creierului 20%, ficatului 25%, muschilor 25%, iar restul de aproximativ 15% pentru intretinerea altor functii – circulatie, sistem imunitar etc. care compun activitatea normala organismului.

Este foarte important sa facem sport regulat, pentru a intretine masa musculara, ce reprezinta un fel de foc continuu pentru caloriile ingerate. Cu varsta insa, masa musculara are tendinta sa scada si adipocitele din tesuturile adiacente cresc si mai mult, ceea ce are un dublu efect negativ asupra aspectului, dar si metabolismului nostru.

Caloriile „arse” în timpul activitatilor zilnice
– sunt consumate in cursul activitatilor zilnice precum imbracatul, mersul pe jos, activitati intelectuale, digestia, jocul cu copiii, munca la calculator etc.

Evident ca acestea sunt minime si pot ajunge pana la maximum 5-10% din numarul total de calorii furnizate, in functie de cat de mult mergem pe jos, urcam scarile si chiar ne miscam prin casa sau birou. De aici si teoria ca, din cauza telecomenzilor, in fiecare an ne mai ingrasam un kilogram, pentru ca si aceasta miscare banala de la fotoliu la TV inseamna pentru nutritionisti cateva calorii consumate.

3 calorii „arse” în timpul exercitiilor fizice –
reprezinta o estimare a numarului de calorii pe care le ardem in 30 de minute de exercitiu fizic moderat. Aici se face practic diferenta intre a slabi, a te mentine sau a te ingrasa.

De aceea este foarte important ca, atunci cand iti determini rata metabolica, sa intelegi si cat sport este necesar sa faci zilnic sau pe saptamana. Daca vrei sa te mentii, trebuie sa „acoperi” prin sport restul de calorii ingerate care raman dupa cele arse in repaus plus cele din timpul activitatilor zilnice. Daca vrei sa slabesti, evident rezultatul trebuie sa „dea” cu minus. Nu este deloc complicat, iar exercitiul intelectual mai consuma si el ceva calorii.

Citeste si Calorii, kilocalorii si kilojouli. Care e diferenta?
                 
Daca alerg cu spatele, slabesc mai usor?

Foto: RED DOT, SHUTTERSTOCK

Dar in conditiile in care nu facem miscare si consumam chiar si un numar mic de calorii, se instaleaza homeostazia, adica un fel de „hibernare” a organismului, prin care metabolismul se reseteaza si trece pe functia minima. Ce solutii ar fi? In primul rand, masurarea si cunoasterea exacta a metabolismului bazal.

Dependentele de sport, dar si sedentarele se expun aceluias pericol – de a ceda tentatiei culinare. Asa ca, nici nu este de mirare ca multe dintre femei ajung sa isi deregleze atat metabolismul, cat si modul de alimentatie.

Abordarea corecta a exercitiului fizic

Exercitiile fizice sunt foarte importante pentru cresterea masei musculare nete, muschii fiind partea corpului care consuma cele mai multe calorii. Eugen Dunca, specialist in Fitness, Antiaging si Nutritie, expert in marirea si intarirea masei musculare si fost sportiv profesionist cu 24 de ani de experienta in SUA si Germania, si-a deschis recent o clinica de nutritie in Bucuresti in care imbina sportul cu sfaturi de nutritie.

„Principiul nostru este: «construiti-va si mentineti-va masa musculara neta!»” Dar, pentru o evaluare completa a parametrilor corporali si metabolici trebuie sa apelezi la o serie de teste, cum ar fi: analiza compozitiei corporale (cata grasime, cata masa musculara), analiza ratei metabolice, analiza rezistentei la efort si a ratei anaerobe.

„Dupa ce avem un tablou complet, construim impreuna programul de exercitii fizice si, bineinteles, dieta personalizata, bazata atat pe rata metabolica personala, cat si pe preferintele culinare – dieta metabolica. Cu alte cuvinte, incercam sa eliminam cat mai repede kilograme intregi de grasime din corp, fara ca persoana in cauza sa faca foamea”, spune Eugen Dunca.

Rata metabolica (numarul de calorii consumate/zi)

Masurarea ratei metabolice se face prin diverse metode, pe care noi le-am mai prezentat de-a lungul timpului. Cunoasterea ratei metabolice te ajuta sa-ti echilibrezi greutatea, sa intelegi cat si ce trebuie sa mananci in functie de activitatea fizica pe care o vei avea in ziua respectiva. In acest scop, testele specifice vor determina 3 zone calorice:


Intrebarile legate de dieta, de slabire, de kilograme in plus sunt la ordinea zilei si asta nu pentru ca s-ar fi modificat atat de mult standardele europene, ci pentru ca realmente, in noul stil de viata, alimentatie si consum, femeile se ingrasa mult mai repede si slabesc din ce in ce mai greu.

In contextul actual, s-a „nascut” o noua categorie de femei, dependenta de sport si consumatoare de foarte putine calorii. S-a  ajuns sa se consume pana in 800 de calorii zilnic de teama ingrasarii. Rezultatul?

Dereglarea menstruatiei, incidenta mare a sarcinilor extrauterine, demineralizari si osteoporoza mai din vreme, secretie in exces de testosteron, insomnii, scaderea nivelului hormonilor de crestere cu imbatranire accelerata etc.

De altfel, atunci cand aceste femei raman insarcinate si reduc brusc sportul, se ingrasa foarte mult. De multe ori, chiar si fertilitatea este afectata de sportul in exces, dar medicina moderna ofera si aici o serie de metode de fertilizare.

O analiza mai atenta a stilului de viata al pacientei si recomandarea practicarii sportului la nivel de moderatie (maximum 4 ore pe saptamana, in ritm moderat) ar avea ca rezultat revenirea usoara a organismului la standardele feminine hormonale si deci si revenirea ciclului (cheia fertilitatii) la normal.

Teama de dieta

Multe femei spun ca le este teama acum de diete pentru ca s-ar putea ingrasa. Poate acum devine de inteles importanta celor 5 mese regulate pe zi, masa neinsemnand insa mese pantagruelice – gustare rece, ciorba, felul doi si desert, ci o impartire riguroasa de proteine, glucide si grasimi sanatoase pe principiul „putin si des”.
 

Dar in conditiile in care nu facem miscare si consumam chiar si un numar mic de calorii, se instaleaza homeostazia, adica un fel de „hibernare” a organismului, prin care metabolismul se reseteaza si trece pe functia minima. Ce solutii ar fi? In primul rand, masurarea si cunoasterea exacta a metabolismului bazal.

Dependentele de sport, dar si sedentarele se expun aceluias pericol – de a ceda tentatiei culinare. Asa ca, nici nu este de mirare ca multe dintre femei ajung sa isi deregleze atat metabolismul, cat si modul de alimentatie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă