Tu câţi ani ai?

“Sunt Ana, am 46 de ani şi sunt frumoasă." O declaraţie pe care puţine femei o pot rosti cu uşurinţă, de teamă că vor fi considerate de cei din jur mai puţin frumoase, mai puţin atrăgătoare.
Tu câţi ani ai?

“Sunt Ana, am 46 de ani şi sunt frumoasă.” O declaraţie pe care puţine femei o pot rosti cu uşurinţă, de teamă că vor fi considerate de cei din jur mai puţin frumoase, mai puţin atrăgătoare.

De fapt, aceasta este percepţia generală, că doar tinereţea este asociată cu frumuseţea. Presiunea venită din partea societăţii pentru a arăta mereu tinere este atât de puternică încât mai mult de un sfert dintre femei se simt judecate de persoanele din jur în funcţie de vârsta pe care o au, conform celui mai recent studiu global desfăşurat de Dove.

Acelaşi studiu evidenţiază faptul că doar 10% dintre femei sunt mândre să-şi recunoască vârsta, iar 40% îşi ascund adesea vârsta reală. Dove şi-a asumat misiunea de a crea o lume în care frumuseţea este o sursă de încredere, nu de anxietate. În acest sens, Dove lansează o noua campanie construită în jurul unui film ”Tu câţi ani ai?” prin care îşi doreşte să inspire femeile să-şi sărbătorească frumuseţea la orice vârstă.

”Femeile cred că dezvăluirea vârstei influenţează modul în care ceilalţi le percep frumuseţea ” declară Dan Oprescu – Brand Building Director Home & Personal Care Unilever South Central Europe.

”Reticenţa de a vorbi despre vârstă este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv. De aceea, nu de puţine ori, auzim că . Dove a produs filmul ”Tu câţi ani ai?” pentru a-şi continua misiunea de a creşte stima de sine pentru femeile de toate vârstele. Sperăm că femeile vor reconsidera viziunea despre propria frumuseţe şi vor înţelege că sunt frumoase, indiferent de vârstă”.

Vârsta este o sursă de anxietate pentru toate femeile, ce începe să se manifeste mai puternic odată cu împlinirea vârstei de 30 de ani, dar poate fi resimţită chiar din anii adolescenţei. De altfel, aceasta este şi motivul pentru care campania poarta numele ”Tu câţi ani ai?” – întrebarea prin care Dove doreşte să surprindă inclusiv momentul de schimbare, cel în care vârsta devine o sursă de anxietate. Filmul subliniază discrepanţa dintre deschiderea şi sinceritatea cu care fetiţele îşi recunosc vârsta şi reticenţa femeilor de a face acest lucru

Fetele copiază atitudinea mamelor lor în ceea ce priveşte frumuseţea şi încrederea de sine. De aceea este important ca mamele să-şi recunoască propria frumuseţe la orice vârstă şi să dea exemple pozitive fiicelor lor. Încurajarea femeilor şi următoarelor generaţii să-şi recunoască frumuseţea contribuie la creşterea stimei de sine şi la atingerea potenţialului maxim.

Evitarea întrebării despre vârstă

Răspunsul la ”acea” întrebare le face pe femei să se simtă nefericite. În momentul în care-şi dezvăluie vârsta femeile au tendinţa să se concentreze pe aspectele negative asociate cu îmbătrânirea, ceea ce le alimentează sentimentul de anxietate legat de felul în care arată. Atunci când sunt întrebate de vârstă, una din două femei foloseşte un atribut negativ pentru a se descrie incluzând exprimări precum ”bătrână” sau ”prea grasă”. Mai mult decât atât, întrebarea legată de vârstă le face pe femei să se simtă atât de inconfortabil încât două din cinci femei pretind că sunt mai tinere şi adesea evită să-şi aniverseze ziua de naştere.

Fii tu însăţi!

Întrebând femeile ”câţi ani au”, Dove le invită să-şi reconsidere felul în care se simt atunci când îşi dezvăluie vârsta şi impactul pe care acest lucru îl are asupra lor zilnic. Vizionează filmul şi alătură-te conversaţiei pe #MyBeautifulSelf.

Despre studiu

Studiul „Tu câţi ani ai?” (”How Old are You?”) a fost efectuat la finalul anului 2013 pe un eşantion de 6.006 femei cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani. Acesta s-a desfăşurat în 12 ţări: Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, Brazilia, Argentina, Marea Britanie, Germania, Italia, India, China, Tailanda şi Filipine.

Femeile cred că trebuie să fie tinere pentru a fi frumoase:

– 1 din 3 femei crede că trebuie să fii tânără pentru a fi frumoasă

– mai mult de un sfert dintre femei (27%) se simt judecate pentru vârsta lor de către persoanele din jur

– aproximativ trei sferturi (73%) recunosc că se simt îngrijorate în privinţa aspectului exterior, despre care consideră că se înrăutăţeşte pe măsură ce trec anii

– pentru femei, vârsta este o sursă de anxietate ce se manifestă mai tare odată cu împlinirea vârstei de 30 de ani, dar se resimte încă din adolescenţă

– un sfert dintre femei simt presiunea de a arăta mai tinere

Majoritatea femeilor îşi ascund vârsta atunci când sunt întrebate:

– doar 1 din 10 femei îşi recunoaşte vârsta cu mândrie

– un sfert dintre femei evită să-şi aniverseze ziua de naştere pentru a-şi ascunde vârsta

– 2 din 5 femei au pretins că sunt mai tinere decât sunt în realitate

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața
Recomandări:
Depresia, detectată direct de pe telefon
Depresia, detectată direct de pe telefon
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU