Terapia-minune care ar putea inversa procesul de îmbătrânire

Bătrânețea ar putea fi tratată cu oxigen hiperbaric. Descoperirea cercetătorilor israelieni revoluționează știința medicală.
21.11.2020
Terapia-minune care ar putea inversa procesul de îmbătrânire

Un studiu realizat de oamenii de știință israelieni arată că bătrânețea ar putea fi un proces reversibil, cu ajutorul terapiei cu oxigen hiperbaric.

În urma unei cercetări prospective, randomizate, care s-a desfășurat pe parcursul a 4 ani, între 2016 și 2020, s-a descoperit că oxigenoterapia ar putea inversa procesul de îmbătrânire cu până la 25 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv, în colaborare cu Centrul Medical Shamir din Israel, au pornit de la ipoteza că îmbătrânirea biologică depinde, în mare parte, de doi factori-cheie, respectiv lungimea telomerilor și acumularea de celule senescente, scrie The Independent.

Telomerii, sfântul Graal al tinereții

Telomerii sunt „capacele” proteice de la capetele cromozomilor umani și reprezintă markeri ai îmbătrânirii. De fiecare dată când o celulă se divide, se pierde un număr mic de telomeri, astfel încât aceștia se scurtează odată cu înaintarea în vârstă.

Pe de altă parte, celulele senescente (îmbătrânite) în număr mare sunt asociate cu apariția unor boli precum demența, osteoporoza, diabetul sau chiar cancerul.

Folosindu-se de terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT), savanții israelieni au descoperit că aceasta duce la creșterea în lungime a telomerilor cu aproape 20% și la reducerea cu aproape 40% a celulelor senescente, lucru care, susțin experții, s-ar traduce prin scăderea vârstei biologice cu 25 de ani.

După 3 luni de tratament HBOT, telomerii au fost alungiți la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenții asupra stilului de viață, a declarat dr. Amir Haddani, coautor al studiului.

Terapia cu oxigen hiperbaric, o gură de oxigen pentru creier

Studiul a inclus 63 de voluntari nefumători cu vârsta peste 64 de ani, care nu sufereau de boli cardiace, nu aveau un istoric de ischemie cerebrală sau o afecțiune malignă diagnosticată în anul anterior, diabet scăpat de sub control, boli pulmonare, renale sau declin cognitiv patologic.

Dintre aceștia, 33 au fost plasați într-o cameră sub presiune și li s-a administrat oxigen pur intranazal (mască) timp de 90 de minute pe zi (cu o pauză de 5 minute la fiecare 20 de minute), 5 zile pe săptămână, timp de 3 luni, iar restul de 30 de subiecți au fost încadrați în grupul de control.

Pe parcursul studiului nu a fost solicitată schimbarea regimului alimentar sau a stilului de viață în general și niciun participant nu a luat medicamente adjuvante.

În urma scanărilor imagistice de la finalul studiului, am constatat că terapia cu oxigen hiperbaric a avut un efect benefic semnificativ asupra performanțelor cognitive ale subiecților, în special atenția și viteza de reacție s-au îmbunătățit. Mai mult, în grupul care a primit oxigenoterapie am sesizat o activitate neuronală mai intensă în girusul frontal medial și în lobul parietal superior, precum și o îmbunătățire semnificativă a fluxului sangvin la nivel cerebral, se arată în studiul publicat în jurnalul Aging.

Cercetarea revoluționară a savanților israelieni demonstrează astfel că îmbătrânirea poate fi un proces reversibil și că degradarea celulară poate fi amânată sau chiar tratată cu ajutorul oxigenoterapiei.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Valentina Boantă, SANADOR: schema de vaccinare a copiilor
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv