Să fie tetrisul tratamentul cel mai eficient împotriva ambliopiei?

Tetrisul este un joc vechi dar care nu se demodează niciodată. Cu toţii l-am jucat probabil în copilărie, însă acum capătă noi valenţe, dat fiind cele mai recente concluzii ale unui studiu al cercetătorilor canadieni.
Să fie tetrisul tratamentul cel mai eficient împotriva ambliopiei?

Tetrisul este un joc vechi dar care nu se demodează niciodată.

Cu toţii l-am jucat probabil în copilărie, însă acum capătă noi valenţe, dat fiind cele mai recente concluzii ale unui studiu realizat de către cercetătorii canadieni.

Potrivit autorului studiului, doctorul Robert Hess, acest joc banal ar putea fi cheia rezolvării unei probleme care afectează aproape 3 din 100 de persoane: ambliopia sau sindromul de ochi leneş.

Tratamentele actuale de recuperare a vederii ochiului afectat presupun acoperirea acestuia cu un plasture, astfel încât ochiul să fie forţat să se mişte, însă această metodă nu dădea rezultate foarte bune şi în cazul adulţilor care suferă de ambliopie.

O echipă condusă cercetătorul Robert Hess a vrut să exploreze diferite modalităţi de tratare a acestei afecţiuni.

Dar în loc de a separa activitatea celor doi ochi, echipa a conceput o modalitate de a-i forţa să lucreze împreună. Ei au testat o serie de adulţi având această boală timp de două săptămâni. Jumătate din aceştia au lucrat prin metoda clasică (cu ochiul sănătos acoperit), iar cealaltă jumătate a lucrat cu ambii ochi folosind un sistem de ochelari speciali şi jucând tetris.

Prin aceşti ochelari se permitea ochilor să vadă lucruri diferite, astfel un ochi putea să vadă numai piesele din jocul tetris care cădeau/coborau, iar celălalt vedea doar piesele staţionare de jos.

La finalul studiului cei care lucraseră cu ambii ochi şi folosind jocul tetris şi-au îmbunătăţit cu mult performanţele ochiului slab faţă de cei care adoptaseră metoda clasică de tratament.

Astfel, prin utilizarea jocului pe calculator Tetris, experţii speră să obţină rezultate bune şi recuperarea vederii în proporţie de 100%.

Ambliopia presupune vederea neclară cu “ochiul leneş”, iar dacă nu este tratată se poate solda cu pierderea permanentă a vederii la ochiul afectat.

Studiul a fost publicat în revista Current Biology.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate