S-a lansat primul Centru Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului din Romania

Gynecoland, clinica ultraspecializata in diagnosticarea si tratarea patologiei sanului, a inaugurat primul Centru Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului din Romania.
S-a lansat primul Centru Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului din Romania
S-a lansat primul Centru Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului din Romania

Femeile care se confrunta cu afectiuni mamare au la dispozitie un nou centru de diagnosticare si tratament. Gynecoland, clinica ultraspecializata in diagnosticarea si tratarea patologiei sanului, a inaugurat primul Centru Integrat  de Diagnostic si Tratament al Sanului din Romania.

Avantajul unui astfel de centru este ca pacientele nu vor mai trebui, de acum, sa se deplaseze de la un spital la altul pentru diferite investigatii in sfera mamara. In plus, vor evita confuziile atunci cand nu vor sti carui doctor sa se adreseze (ginecolog, endocrinolog, oncolog etc.) in cazul in care suspecteaza o afectiune la san.

„Pana acum, orice pacienta care se confrunta cu o afectiune mamara, in special maligna, trebuia sa depuna un efort deosebit pentru a parcurge anumite etape diagnostice si terapeutice desfasurate de regula in locatii diferite. Tocmai de aceea, a inteles necesitatea integrarii, intr-un centru medical, a tuturor serviciilor”, a declarat dr. Ioan Stoian, managerul general al centrului.

Ce servicii ofera Gynecoland?

Centrul integrat de diagnostic si tratament al sanului dispune de cabinete de consultatii pentru senologie, ginecologie, endocrinologie, oncologie, imagistica medicala (mamografie digitala – investigatie radiologica care ofera o imagine computerizata a sanului; ecografie mamara si sonoelastografia – cea mai noua metoda de investigatie a sanului prin care se masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare), laborator performant de analize medicale, bloc operator modern care permite efectuarea oricarui tip de operatie si compartiment de oncologie si chimioterapie.

Pe langa toate acestea, centrul ofera servicii de citologie si anatomie patologica (biopsii mamare).

De ce este obligatoriu consultul anual?

Studiile arata ca in Romania, doar 5% dintre femeile bolnave de cancer mamar afla acest lucru in timp util, pentru ca mai putin de 20% dintre femei apeleaza la investigatii periodice. Atunci cand cancerul la san este descoperit timpuriu, rata de supravietuire pe 5 ani este de 96%.

Sfatul medicilor este de a apela la mamografia de screening, intrucat poate reduce mortalitatea cu 30% la femeile de 50 de ani si cu 18% la femeile de peste 40 de ani, iar mai nou, la sonoelastografie, o metoda care nu iradiaza sanul, putand fi repetata de cate ori este nevoie.

Incidenta cancerului mamar creste cu 10% anual

In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de femei cu aceasta maladie. Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna.

Cancerul este a treia cauza de mortalitate dupa accidentele de circulatie si bolile cardiovasculare. Iar principalii factori care duc la diagnosticarea cancerului la san in stare avansata sunt ignoranta, spaima de diagnostic, dar mai ales lipsa educatiei pentru sanatate.

8 din 10 noduli nu sunt cancerosi

„La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata de cancer la san. Aproximativ 70% dintre aceste cazuri sunt descoperite prin auto-examinare. Nu toti nodulii sunt detectabili la palpare, de aceea recomandam consultul senologic anual, insotit de sonoelastografie, iar la femeile de peste 40 de ani consultul de mamografie. Daca descoperiti un nodul, nu intrati in panica, intrucat 8 din 10 noduli la san nu sunt cancerosi”, mai spune medicul Ioan Stoian.


 

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Vacanta in Bucuresti
Vacanta in Bucuresti
Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă