S-a înfiinţat o Bancă de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale

Peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice pe cale de dispariţie vor fi conservate prin Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
S-a înfiinţat o Bancă de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale
Mătreaţa bradului este un lichen ce creşte pe copaci vii sau morţi în toată lumea. Este destul de des întâlnită în pădurile de brad şi molid din zonele montane, iar faptul că se găseşte din belşug pe arii vaste, alături de puternicele sale întrebuinţări antibacteriene fac această plantă importantă în tratarea bacteriilor rezistente. Mătreaţa bradului s-a dovedit a inhiba complet dezvoltarea bacteriilor de tip Staphylococcus, Streptococcus şi Pneumococcus. De fapt, a demonstrat acţiune mai puternică decât penicilina împotriva unor tulpini de bacterii. Se foloseşte în toată lumea pentru infecţiile dermatologice, abcese, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi ale plămânilor, infecţii vaginale şi infecţii fungice.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că s-a deschis Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău. Are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare şi conservare a resurselor fitogenetice.


Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău şi de pe cuprinsul ţării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice pe cale de dispariţie. Colecţia de specii şi subspecii de plante va sta la baza viitoarelor cercetări în domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice şi medicinale, având ca scop menţinerea biodiversităţii, îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice şi salvarea speciilor.

Se va păstra patrimoniu genetic autohton

Oficialii de la MADR anunţă că acest act normativ are o contribuţie majoră în menţinerea siguranţei şi securităţii alimentare naţionale, precum şi în redresarea horticulturii româneşti, prin introducerea soiurilor autohtone cu potenţial de producţie şi calitate superior. Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu şi lung şi de a proteja intelectual şi juridic prin amprentare genetică, metodă neutilizată în prezent la nivel naţional.

Colecţie naţională de plante rare

De asemenea, Banca va îmbogăţi colecţia de resurse genetice la plantele medicinale şi aromatice din România prin înfiinţarea unei colecţii naţionale, unde se vor regăsi plante din flora spontană autohtonă şi internaţională, plante rare sau aflate pe cale de dispariţie. Beneficiarii acestei bănci de resurse genetice vegetale vor fi toate unităţile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice şi medicinale din ţară şi străinătate.

Recomandări:
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet
Ce erori medicale s-au petrecut în unitățile sanitare din România în 2020?
Ce erori medicale s-au petrecut în unitățile sanitare din România în 2020?