Primul vaccin care previne cancerul de sân. Rezultatele pe cobai sunt „foarte promițătoare”

04.11.2021
Primul vaccin care previne cancerul de sân. Rezultatele pe cobai sunt „foarte promițătoare”
Sursa foto: Shutterstock

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a dat undă verde pentru faza 1 a studiului clinic ce vizează dezvoltarea primului vaccin care previne cancerul de sân. Studiul va include supraviețuitoare ale cancerului de sân triplu-negativ în stadiu incipient care prezintă un risc crescut de recidivă. Dacă va trece toate testele de siguranță și eficacitate, vaccinul va putea fi administrat cu scop preventiv în viitorul apropiat femeilor sănătoase, pentru a le împiedica să dezvolte cancer de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă de cancer mamar.

Acest vaccin care previne cancerul de sân a trecut deja cu brio de testele pe animale de laborator, cercetătorii numind descoperirile „foarte promițătoare”. Potrivit rezultatelor obținute, serul prototip a reușit să prevină dezvoltarea tumorilor mamare și apoi să inhibe creșterea tumorilor existente în modelele animale.

Programul nostru de cercetare translațională se concentrează pe dezvoltarea de vaccinuri care previn bolile cu care ne putem confrunta odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi cancerul de sân, ovarian și endometrial. Dacă au succes, aceste vaccinuri au potențialul de a transforma modul în care controlăm cancerele la adulți și de a crește speranța de viață într-un mod similar cu impactul pe care l-a avut programul de vaccinare la copii, a spus dr. Vincent Tuohy, inventatorul principal al vaccinului.

Studiul clinic pe subiecți umani va avea loc la Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland și este finanțat de Departamentul Apărării din SUA. Echipa de cercetători se așteaptă să finalizeze studiul în toamna anului 2022. Acesta va include, inițial, 18-24 de supraviețuitoare ale cancerului de sân triplu negativ în stadiu incipient, care prezintă un risc ridicat de recidivă.


Potrivit American Cancer Society, cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% din toate cancerele de sân. Acest subtip de cancer mamar este cel mai mortal și agresiv, aproape un sfert dintre paciente murind la 5 ani de la primirea diagnosticului. Singura metodă de prevenire a acestei forme de cancer este mastectomia, terapia hormonală (tamoxifen) și alte medicamente (palbociclib) fiind ineficiente în acest scop.


Participantele la studiu vor primi 3 injecții, la distanță de 2 săptămâni, dozajele fiind crescute treptat, pentru determinarea limitei de siguranță tolerate, dar și pentru ajustarea acestora în funcție de răspunsul imun al organismului. Femeile vor fi monitorizate pe o perioadă de 84 de zile de la administrarea ultimei injecții, pentru observarea eventualelor reacții adverse.

Dacă va avea succes, studiul se va extinde pe persoane sănătoase cu risc crescut de cancer de sân, cum sunt cele care prezintă mutații ale genei BRCA1.

Cum funcționează primul vaccin care previne cancerul de sân

Vaccinul țintește α-lactalbumina, o proteină pe care organismul o produce în mod normal numai în timpul sarcinii și alăptării. Oamenii de știință au descoperit însă că valorile crescute ale acestei proteine ar putea juca un rol și în dezvoltarea cancerului de sân triplu negativ.  

Prin administrarea acestui vaccin care previne cancerul de sân, savanții speră că organismul va fi capabil, în viitor, să lupte împotriva celulelor tumorale care produc α-lactalbumina, împiedicând astfel extinderea acestora.

În studiile pe animale de laborator, savanții au observat că vaccinul a inhibat apariția tumorilor mamare, fără a provoca inflamații autoimune.

Deși este prea devreme pentru a numi această descoperire un progres, dacă studiul pe subiecți umani avansează și rezultatele sunt confirmate, ar putea inspira vaccinuri similare și pentru alte tipuri de cancer.

Ceea ce face ca acest vaccin care previne cancerul de sân să fie revoluționar este faptul că simulează strategia vaccinurilor copilăriei, urmărind prevenirea și eradicarea bolii. Terapiile din prezent se concentrează pe tratarea cancerului de sân după ce boala s-a dezvoltat.

Subliniind faptul că programul de vaccinare a copiilor se bazează pe profilaxie, respectiv pe prevenirea bolii mai degrabă decât pe tratarea acesteia, dr. Vincent Tuohy a explicat raționamentul din spatele aplicării aceleiași strategii și pentru cancerul de sân:

Nu așteptăm să facem poliomielită sau rujeolă și apoi să vaccinăm. Oferim imunitatea preventiv. Astfel, imunitatea la cancer poate fi indusă preventiv fără a provoca complicații autoimune, iar atunci când tumora apare, este ucisă înainte de a avea șansa să se dezvolte într-o entitate matură care este foarte dificil de tratat.

Deși studiile privind vaccinurile sunt în curs de desfășurare de mulți ani, partea bună a pandemiei de COVID-19 a fost aplicabilitatea celor studiate pentru cancer, ceea ce este „extrem de interesant”, spune said Dr. Bhavana Pathak, medic oncolog și hematolog în cadrul Institutului Memorial Care Cancer din California.

Cred că suntem în epoca de aur a terapiei mediate imunitar și, în aproape toate domeniile oncologiei, folosim sau găsim noi utilizări pentru imunoterapie și terapii ca în cazul vaccinurilor care activează sistemul imunitar atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea bolilor. Asta e frumusețea cercetării translaționale care ia rezultatele din laborator și le aplică clinic. Am făcut asta și cu alte tipuri de cancer; prevenim cancerul de col uterin prin vaccinul împotriva virusului HPV și carcinomul hepatocelular prin vaccinul împotriva hepatitei B. Asta este cu adevărat remarcabil, spune ea.

Ea și-a exprimat speranța că, în viitorul apropiat, cercetătorii vor transforma domeniul oncologiei și vor găsi alte ținte specifice țesutului pentru cancerul de prostată, pulmonar sau ovarian, care sunt cancere comune și potențial mortale.

Echipa dr. Vincent Tuohy lucrează deja la un vaccin pentru a preveni carcinomul ovarian epitelial, cea mai frecventă formă de cancer ovarian.

Carcinomul ovarian epitelial este cea mai letală dintre toate tumorile maligne ginecologice, ucigând 53% dintre femei la 5 ani de la promirea diagnosticului. Acest vaccin este în curs de dezvoltare în colaborare cu Programul PREVENT al National Cancer Institute și sperăm să începem studiile clinice în următorii ani, spune el.

Surse: 

https://www.iflscience.com/health-and-medicine/breast-cancer-vaccine-to-begin-firstofitskind-human-trial/8A0dSDw

https://www.medicalnewstoday.com/articles/trials-begin-for-first-vaccine-candidate-to-prevent-triple-negative-breast-cancer#A-new-way-to-control-breast-cancer

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt
Recomandări: