O cană de cacao cu lapte, eficientă pentru pacienţii cu scleroză multiplă

O cană de cacao cu lapte ajută la ameliorarea stărilor de oboseală în cazul pacienţilor care suferă de scleroză multiplă.
O cană de cacao cu lapte, eficientă pentru pacienţii cu scleroză multiplă
FOTO: pexels.com / O cană de cacao cu lapte, eficientă pentru pacienţii cu scleroză multiplă

O cană de cacao ar putea ajuta persoanele care suferă de scleroză multiplă să combată starea de oboseală, arată un nou studiu. Pacienţii care consumau în fiecare zi cacao timp de şase săptămâni erau mai puţin obosiţi, iar durerile erau ameliorate, descoperă oamenii de ştiinţă ai Universităţii Oxford Brookes. Cercetătorii sunt de părăre ca efectul se datorează flavonoidelor care se regăsesc în cacao şi care au proprietăţi antiinflamatorii.

Scleroza multiplă este una dintre cele mai comune boli autoimune care afectează sistemul nervos. Această afecţiune afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi, iar în majoritatea cazurilor pacienţii se confruntă cu stări de oboseală, dureri, pierderea mobilităţii şi apariţia problemelor de vedere. Afecţiunea apare atunci când sistemul imunitar este afectat şi atacă sistemul nervos.

Studiul, publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie şi Psihiatrie, împarte 40 de persoane recent diagnosticate cu scleroză multiplă în două grupuri. Primului grup i se cerea să consume o cană de cacao în fiecare zi timp de şase săptămâni alături de lapte de orez. Pacienţilor li se cerea să aştepte 30 de minute înainte de administrarea medicamentelor sau înainte de a mânca sau bea altceva. Nivelul de oboseală  fost analizat de-a lungul studiului, iar persoanele care consumau cacao în fiecare zi trebuia să evalueze nivelul de oboseală pe o scară de ls 1 la 10, în fiecare zi în intervalul 10am, 3pm şi 8pm. De asemenea erau măsurate şi activităţile fizic cu ajutorul unui pedometru.

După şase săptămâni s-a putut observa o mică îmbunătăţire la 11 dintre pacienţii care au consumat cacao. De asemenea, aceştia puteau merge mai mult.

Dr Shelly Coe, unul dintre specialiştii care au condus studiul susţine că ”scleroza multiplă este imprevizibilă şi diferită pentru toată lumea şi, pentru că lucrarea se află în stadiu incipient, sunt necesare mai multe date pentru a observa legătura dintre produsele lactate şi modul în care pot ajuta persoanele cu scleroză multiplă să-şi amelioreze simptomele pe viitor.

 

Recomandări: