Masca dotată cu senzori COVID depistează dacă purtătorul este infectat, în doar 90 de minute

26.07.2021
Masca dotată cu senzori COVID depistează dacă purtătorul este infectat, în doar 90 de minute
Sursa foto: mit.edu

Inginerii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) și de la Universitatea Harvard au proiectat o mască de protecție inteligentă dotată cu senzori COVID care depistează dacă purtătorul este infectat cu virusul SARS-CoV-2, în aproximativ 90 de minute. Măștile sunt încorporate cu senzori mici, de unică folosință, care ar putea fi adaptați pentru a detecta și alte tipuri de virusuri.

Senzorii ar putea fi încorporați nu numai în măști de față, ci și în îmbrăcăminte, cum ar fi halatele purtate de medici și asistente. Astfel este creată o nouă modalitate de a monitoriza expunerea lucrătorilor din domeniul sănătății la o varietate de agenți patogeni.

Acești senzori COVID sunt proiectați astfel încât să poată fi activați de către purtător atunci când sunt gata să efectueze testul. Rezultatele sunt afișate numai în interiorul măștii, pentru menținerea confidențialității utilizatorului, spune James Collins, profesor de inginerie medicală și știință în cadrul Departamentului MIT de inginerie biologică și autorul principal al studiului.

Masca inteligentă dotată cu senzori COVID se bazează pe o tehnologie dezvoltată în 2014. Senzorii respectivi au fost utilizați și în trecut, pentru diagnosticarea Ebola sau Zika.

Ulterior, în 2017, cercetătorii au dezvoltat un alt sistem de senzori fără celule, cunoscut sub numele de SHERLOCK, care se bazează pe enzime CRISPR și permite detectarea cu acuratețe a acizilor nucleici.

Masca-diagnostic este dotată cu senzori COVID plasați în interiorul măștii, astfel încât să poată detecta particulele virale din respirația persoanei care o poartă.

De asemenea, masca include un mic rezervor de apă care este eliberată prin simpla apăsare a unui buton atunci când purtătorul este gata să efectueze testul.

Apa „hidratează” componentele liofilizate ale senzorului SARS-CoV-2,  care analizează picăturile de respirație acumulate în interiorul măștii și produce un rezultat în termen de 90 de minute.

Acest test este la fel de sensibil ca testele PCR, considerate standard de aur, dar este la fel de rapid ca testele antigenice utilizate pentru depistarea rapidă a virusului SARS-CoV-2, spune Peter Nguyen, cercetător la Universitatea Harvard.

Cercetătorii spun că pot, de asemenea, să schimbe senzorii pentru a depista alte tipuri de agenți patogeni, inclusiv virusul gripal sau cele care produc boala Ebola ori Zika.

Sursa: news.mit.edu

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex