Masca dotată cu senzori COVID depistează dacă purtătorul este infectat, în doar 90 de minute

26.07.2021
Masca dotată cu senzori COVID depistează dacă purtătorul este infectat, în doar 90 de minute
Sursa foto: mit.edu

O mască de protecție inteligentă realizată de inginerii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) și de la Universitatea Harvard poate depista dacă purtătorul este infectat cu virusul SARS-CoV-2, în aproximativ 90 de minute, potrivit news.mit.edu. Măștile sunt încorporate cu senzori ce ar putea fi utilizați pe viitor și pentru detectarea altor tipuri de virusuri, și nu doar în măști, ci și în îmbrăcăminte, cum ar fi halatele purtate de medici și asistente.

Acești senzori COVID sunt proiectați astfel încât să poată fi activați de către purtător atunci când sunt gata să efectueze testul. Rezultatele sunt afișate numai în interiorul măștii, pentru menținerea confidențialității utilizatorului, spune James Collins, profesor de inginerie medicală și știință în cadrul Departamentului MIT de inginerie biologică și autorul principal al studiului.

Masca inteligentă dotată cu senzori COVID se bazează pe o tehnologie dezvoltată în 2014. Senzorii respectivi au fost utilizați și în trecut, pentru diagnosticarea Ebola sau Zika.

Ulterior, în 2017, cercetătorii au dezvoltat un alt sistem de senzori fără celule, cunoscut sub numele de SHERLOCK, care se bazează pe enzime CRISPR și permite detectarea cu acuratețe a acizilor nucleici.

Masca-diagnostic este dotată cu senzori COVID plasați în interiorul măștii, astfel încât să poată detecta particulele virale din respirația persoanei care o poartă.

De asemenea, masca include un mic rezervor de apă care este eliberată prin simpla apăsare a unui buton atunci când purtătorul este gata să efectueze testul.

Apa „hidratează” componentele liofilizate ale senzorului SARS-CoV-2,  care analizează picăturile de respirație acumulate în interiorul măștii și produce un rezultat în termen de 90 de minute.

Acest test este la fel de sensibil ca testele PCR, considerate standard de aur, dar este la fel de rapid ca testele antigenice utilizate pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, spune Peter Nguyen, cercetător la Universitatea Harvard.

Cercetătorii spun că pot, de asemenea, să schimbe senzorii pentru a depista alte tipuri de agenți patogeni, inclusiv virusul gripal sau cele care produc boala Ebola ori Zika.

Sursa: news.mit.edu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări: