La fiecare 30 de secunde, un om își pierde viața din cauza acestei boli infecțioase care atacă ficatul

27.07.2021
La fiecare 30 de secunde, un om își pierde viața din cauza acestei boli infecțioase care atacă ficatul
Sursa foto: Shutterstock

Cu 1,4 milioane de decese cauzate anual, hepatita ocupă locul doi, după tuberculoză, în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de boli infecțioase. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 256 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și 71 de milioane trăiesc cu hepatită cronică C.

Un semnal de alarmă este dat de faptul că accesul la testare este limitat. Doar 9% dintre cei care trăiesc cu hepatita B și 20% dintre cei care trăiesc cu hepatita cronică C sunt conștienți de infectare.

La fiecare 30 de secunde, un om își pierde viața din cauza hepatitei. Nu fi tu unul dintre ei. Nu aștepta, testează-te. Îți poate salva viața!

28 iulie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor

Data de 28 iulie a fost aleasă pentru a marca la nivel global Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor deoarece este data nașterii doctorului Baruch Blumberg, om de știință câștigător al premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitic B, dezvoltând un test de diagnosticare și vaccinul împotriva virusului.

Cu această ocazie, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) organizează diverse evenimente publice sub sloganul „Hepatitele nu mai pot aștepta”.

Primele acțiuni s-au desfășurat deja în Piața Sfatului din Brașov și la Centrul de Igienă și Sănătate din Turda. Proiectele și campaniile vor continua în mai multe orașe din țară până pe 30 iulie.

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva hepatitelor 2021 – Hepatita Nu Asteapta! E timpul sa actionam impreuna!

Ziua Mondiala De Lupta Impotriva Hepatitelor – 28 iulie

In 25 iulie suntem in Piata Sfatului din Brasov.

Împreună in drumul spre eliminare!
Infomează-te, Testează-te, Fii implicat!
Nu asteptati! Luati masuri! Hepatitele nu pot aștepta!

Multumim sponsorilor si partenerilor pentru sustinerea actiunilor de anul acesta!

Posted by Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania on Saturday, 24 July 2021

Cu această ocazie, va fi evaluat gradul de conștientizare și informare a populației cu privire la hepatitele virale prin intermediul unor chestionare în format fizic și online.

În mediul online, medici de familie, medici specialiști gastroenterologi și de boli infecțioase, psihologi, nutriționiști vor vorbi despre importanța testării pentru depistarea precoce a hepatitelor, dar și despre procedurile de tratament, echilibru emoțional și alimentar necesar pentru gestionarea și depășirea bolii.

Obiectivele sunt de a crește gradul de conștientizare cu privire la afecțiunile provocate de virusurile hepatitice – direct, asupra stării de sănătate a oamenilor și, indirect, asupra resurselor financiare ale sistemului de sănătate.

De asemenea, printre măsurile necesare combaterii hepatitelor este nevoia de testarea masivă a populației, mai ales a celei aflate la risc, de accesul imediat la tratamente pentru cei diagnosticați, toate tipurile de tratament la care au dreptul românii în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, prin campaniile sale, asociația îndeamnă la adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, atât pentru prevenție, cât și pentru gestionarea diferitelor afecțiuni hepatice.

Hepatitele, boli infecțioase silențioase, cu efecte devastatoare în timp

În acest context, președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a evidențiat că CNAS acordă o atenție deosebită hepatitelor virale prin programele specifice.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor este un bun prilej de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă această afecțiune virală, mai ales în contextul actual. Hepatita virală este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, pentru care CNAS a alocat și alocă în continuare resurse și atenție deosebită.

Contractele cost-volum-rezultat, încheiate începând din anul 2015, au asigurat tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C în primele contracte pentru fazele mai avansate ale bolii si ulterior cu opțiuni de tratament pentru stadii din ce în ce mai incipiente. Astăzi ne aflăm în proces de negociere pentru încheierea unor noi contracte CVR care vor asigura accesul pacienților cu hepatita C la toate tipurile de tratamente disponibile pe piață, atât genotip specifice, cât şi pangenotipice. Ne aliniem, astfel, la standardele europene si mondiale, care au ca țintă eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030, conform OMS, a precizat șeful CNAS.

Acest an pandemic a arătat importanța depistării la timp a afecțiunilor hepatice și accesul imediat la tratamentele recomandate de medici pentru a preveni complicațiile bolilor hepatice.

Pandemia provocată de COVID-19 a îngreunat considerabil testarea și accesul la consult, investigații și tratament de specialitate. Hepatitele nu mai pot aștepta însă! Sunt boli infecțioase silențioase și cu efecte devastatoare în timp. Împreună însă putem acționa, putem pune România pe harta țărilor care își ating obiectivele de eliminare în ciuda tuturor obstacolelor, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În 2016, la nivel internațional a fost adoptată Strategia Sectorului de Sănătate în privind hepatitelor virale. Strategia prevede eliminarea infecțiilor cu hepatita B și C ca probleme de sănătate publică – reducerea cu 90% a incidenței (95% pentru HBV și 90% pentru HCV) și reducerea mortalității cu 65%, cifre raportate la cele din 2015.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee