Isi mai fac efectul medicamentele expirate?

Eficienţa medicamentelor nu are prea mult de suferit odata ce termenul de valabilitate este depasit.
Isi mai fac efectul medicamentele expirate?
Isi mai fac efectul medicamentele expirate?

Oricui i s-a intamplat, probabil, sa fie luat prin surprindere de o raceala subita sau de o migrena si, cautand alinare in sertarul cu medicamente sa dea peste pastila potrivita, dar expirata, si sa se intrebe daca nu cumva isi face mai mult rau decat bine administandu-si-o.

Ei bine, se pare ca pericolul nu este atat de mare si nici eficienţa medicamentelor nu are prea mult de suferit odata ce termenul de valabilitate este depasit. La cererea Pentagonului, Administraţia de Hrana si Medicamente (FDA) a SUA a lansat in 1985 Programul Shelf Life Extension pentru a determina starea de eficienţa a stocului masiv de medicamente expirate al Armatei Americane.

Studiul, publicat pentru prima oara in anul 2000, a demonstrat ca 90% dintre medicamente si-au menţinut stabilitatea – compusii lor chimici nu s-au degradat si nu s-au transformat substanţial – mult timp dupa data expirarii. Unele medicamente s-au dovedit inca bune si la zece ani dupa momentul dezafectarii lor teoretice.

 

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Vrei cariera? Platesti scump!
Vrei cariera? Platesti scump!
Cel mai nou articol Video:
Alina Lazăr, consilier dezvoltare personală : Cum alegem terapeutul potrivit
Recomandări: