Inteligența artificială prezice dacă nodulii pulmonari vor deveni canceroși

25.05.2021
Inteligența artificială prezice dacă nodulii pulmonari vor deveni canceroși
Sursa foto: Shutterstock

Nodulii pulmonari detectați prin tomografie computerizată cu doză mică de radiații ar putea fi „citiți” cu acuratețe crescută de inteligența artificială (IA), arată un nou studiu publicat în revista Radiology. Altfel spus, algoritmii avansați de învățare ar putea prezice dacă nodulii pulmonari benigni ar putea să devină la un moment dat maligni. Prin această descoperire, costurile de screening pentru cancerul de plămâni s-ar diminua semnificativ, la fel și intervențiile inutile. 

Cancerul de plămâni seceră anual aproape 2 milioane de vieți la nivel global, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar, potrivit Lung Cancer Europe.

Boala este cauzată în principal de fumat și se manifestă doar în stadii avansate, când tratamentul nu își mai face efectul în peste 90% din cazuri. De aceea este indicat screeningul periodic preventiv, care poate depista nodulii pulmonari în stadiu incipient. Desigur, renunțarea la fumat este obligatorie!

Tusea persistentă cu expectorație, răgușeala, durerile în piept, oboseala marcantă, infecțiile respiratorii frecvente și scăderea nejustificată în greutate sunt semne pe care un fumător nu trebuie să le ignore.

Chiar dacă astfel de manifestări pot fi adesea cauzate de probleme mai puțin grave decât cancerul pulmonar, descoperite la timp, acestea pot indica necesitatea inițierii unui tratament, care crește semnificativ șansele de supraviețuire dacă este instituit la timp.

Algoritmul IA depistează nodulii pulmonari care pot deveni maligni

Tomografia computerizată cu doză redusă de iradiere este frecvent utilizată ca metodă de screening în cancerul pulmonar, mai ales în cazul pacienților fumători.

Această procedură s-a demonstrat că reduce semnificativ mortalitatea cauzată de cancerul de plămâni, prin depistarea maladiei într-un stadiu incipient, când tratamentul are mai multe șanse de succes.

În stadiile incipiente ale bolii, pe imaginile CT se constată nodulii pulmonari, majoritatea benigni, care nu necesită investigații clinice suplimentare.

Algoritmul propus de noi nu necesită aprecierea subiectivă a caracteristicilor nodulului. Astfel, se poate reduce substanțial variabilitatea provenită din interpretarea umană a tomografiei computerizate, a explicat dr. Colin Jacobs, profesor asistent în cadrul Departamentului de imagistică medicală de la Universitatea Radboud.

Prin intermediul inteligenței artificiale se face o distincție precisă între nodulii „buni” și cei „răi”, aspect crucial în detectarea precoce a cancerului pulmonar.

Asta ar putea duce la mai puține intervenții inutile, la un volum mai mic de muncă pentru radiologi și la costuri mai mici pentru scanarea de rutină în vederea prevenirii cancerului de plămâni, a completat medicul.

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, au creat un algoritm pe baza a 16.000 de imagini CT, dintre care 1.249 de cazuri maligne.

Algoritmul poate ajuta radiologii să estimeze cu precizie riscul de malignitate al nodulilor pulmonari. Acest lucru poate ajuta la optimizarea recomandărilor de screening pentru cancerul pulmonar, a declarat Kiran Vaidhya Venkadesh.

Cercetătorii vor continua să perfecționeze algoritmul IA prin încorporarea parametrilor clinici, precum vârsta, sexul și istoricul de fumător.

Dr. Jacobs și colegii săi au dezvoltat și alți algoritmi pentru a extrage în mod fiabil caracteristici imagistice din CT toracică legate de boli pulmonare obstructive cronice și boli cardiovasculare.

Surse: 

http://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?ID=2262

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Conf. dr. Marcian Manu, SANADOR: cancer de prostată sau adenom?