Iei o pastilă pe săptămână şi riscul de cancer scade cu 40%. Care este medicamentul-minune?

Mai multe forme de cancer ar putea fi prevenite prin administrarea săptămânală a acestui medicament, arată un nou studiu.
Iei o pastilă pe săptămână şi riscul de cancer scade cu 40%. Care este medicamentul-minune?

Ar fi simplu, nu-i aşa? Milioane de vieţi ar fi salvate, milioane de oameni s-ar bucura de prezenţa celor dragi cât mai mult timp…

Însă lucrurile nu sunt mereu în alb şi negru, cel puţin în privinţa studiilor ştiinţifice.

Acestea necesită timp pentru a le oferi oamenilor informaţii certe privind siguranţa şi eficacitatea unui medicament.

Este şi cazul unei metaanalize recent publicată în revista Annals of Oncology, care arată că aspirina, un medicament banal luat de regulă pentru ameliorarea durerii şi scăderea febrei, ar putea reduce riscul de dezvoltare a anumitor forme de cancer.

Aspirina şi riscul de cancer

Cercetătorii italieni de la Mario Negri Department of Oncology, conduşi de dr. Cristina Bosetti, au concluzionat, în urma analizei a peste 113 studii observaţionale publicate în perioada 2011-2019, că administrarea săptămânală a unei aspirine este asociată cu un risc mai redus de dezvoltare a cancerului colorectal, de esofag, de stomac, de ficat şi de pancreas, ce poate varia de la 22% la 38%.

„În 2020 se estimează că vor fi aproximativ 175.000 de decese cauzate de cancerul colorectal în Europa, mai mult de jumătate fiind înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani. Dacă am recomanda aspirina acestor categorii de vârstă, ar fi evitate zeci de mii de cazuri de cancer”, a declarat autorul principal al metaanalizei, Carlo La Vecchia, profesor de Epidemiologie la Universitatea din Milano.

De asemenea, experţii au constatat că, pe măsură ce concentraţia de acid salicilic este mai ridicată, cu atât riscul de cancer este mai scăzut.

„Am descoperit că riscul de cancer este redus cu 10% dacă se administrează aspirină în doze de 75-100 mg. În schimb, riscul a fost redus până la 50% în cazul unei doze de 500 mg zilnic”, spune dr. Bosetti.

Cu toate acestea, aspirina nu trebuie luată după ureche, doar pentru că savanţii au descoperit că are efecte benefice. Trebuie luaţi în calcul factori de risc precum sexul, vârsta, istoricul medical şi familial de cancer etc.

Prin urmare, este obligatoriu consultul medicului înainte de a lua aspirină în scop preventiv!

Printre reacţiile adverse ale aspirinei luate pe termen lung şi în doze crescute se numără hemoragiile (sângerare nazală, sângerare a gingiilor, hemoragie gastro-intestinală), erupţii pe piele, respiraţie dificilă, dureri de cap, ameţeli, ţiuit în urechi, afectarea ficatului etc.