Fillerele cosmetice și efectele adverse care pot apărea în urma vaccinării de COVID-19

Dacă ai fillerele cosmetice probabil că vei avea și câteva întrebări cu privire la ce ar trebui să te aștepți atunci când te vaccinezi împotriva COVID-19.
11.01.2021
Fillerele cosmetice și efectele adverse care pot apărea în urma vaccinării de COVID-19
Fillerele cosmetice și efectele adverse care pot apărea în urma vaccinării de COVID-19

Cu puțin timp înainte de Anul Nou, FDA a raportat un nou și neașteptat efect advers al vaccinului împotriva COVID-19: umflarea feței. Două persoane, în vârstă de 46 de ani, respectiv 51, cărora li s-a administrat vaccinul Moderna, le-a fost ”temporar asociat” ca efect advers umflarea feței. Acest lucru s-a întâmplat timp de două zile de la a doua doză de vaccin, se arată în raport. Cauza suspectă pentru inflamații? Fillerele cosmetice.

”Ambii subiecți aveau fillere dermale”, se arată în raportul publicat de FDA.

Dacă ai fillere cosmetice sau dacă plănuiești să ai, probabil că vei avea și câteva întrebări cu privire la ce ar trebui să te aștepți atunci când te vaccinezi împotriva virusului COVID-19, indiferent dacă optezi pentru Moderna, Pfizer sau altă companie autorizată de FDA.

Cât de comun este acest efect advers?

Umflarea feței nu este inclusă pe lista efectelor adverse comune ale vaccinului COVID-19 prezentate de Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC). De asemenea, FDA a documentat acest efect advers la peste 30.000 de persoane care au participat la administrarea vaccinului Moderna. O a treia persoană a prezentat acest efect la două zile de la vaccinare, dar nu se știe dacă imediat după prima sau a doua doză.

”Această persoană avea fillere dermale în buze”, a spus Rachel Zhang, medic și reprezentant FDA.

Ce să faci dacă ai fillerele cosmetice și plănuiești să te vaccinezi?

Este necesară colectarea mai multor date cu privire la efectele secundare produse de vaccinul împotriva virusului COVID-19, dar este important și să acordăm atenție rapoartelor făcute până acum, chiar dacă efectele adverse s-au regăsit în rândul unui număr mic de pacienți. Specialiștii recomandă ca înainte de vaccinare să stai de vorbă cu un medic, iar dacă te confrunți cu inflamarea feței să apelezi urgent la medic pentru a-ți oferi tratamentul potrivit.

De asemenea, chiar și după prima doză, dacă observi aceste schimbări să vorbești cu medicul pentru a stabili dacă faci și cea de-a doua doză.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă