Depresia face anual 800.000 de victime în lume

În prezent, depresia este cea mai frecventă afecţiune mentală, afectând atât bărbaţii, cât şi femeile, copiii, adolescenţii, adulţii şi bătrânii, fără să ţină cont de credinţă, cultură, rasă sau nivel economic. În România, din procentul de 20 % de oameni care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi. Depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în ţară, conform unui studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală.
Depresia face anual 800.000 de victime în lume

 

În prezent, depresia este cea mai frecventă afecţiune mentală, afectând atât bărbaţii, cât şi femeile, copiii, adolescenţii, adulţii şi bătrânii, fără să ţină cont de credinţă, cultură, rasă sau nivel economic. În România, din procentul de 20 % de oameni care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi. Depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în ţară, conform unui studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală. 

La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de această boală, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populaţia de pe glob, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Depresia, una dintre cauzele suicidului

Sinuciderea este un fenomen extrem de complex, influenţat atât de factori psihologici, biologici cât şi sociali. Depresia este catalogată drept a treia cauză de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă. Depresia impiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine şi ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigenţă.

Specifice în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate şi culpabilitate, sunt gândurile iraţionale care amplifică suferinţa şi împing către suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil în viaţa individului este amplificat, în comparaţie cu tot ceea ce este bun. În aceste condiţii, individul nu  mai poate gândi pentru el însuşi, depresia fiind cea care preia controlul şi „gândeşte” pentru el. 


Alţi factori care determină sucidul
Printre cauzele care determină suicidul, altele decât depresia, medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu enumeră cauzele de natură genetică: “Genetica psihiatrică a suicidului este un fapt, care a început, încă din anii 80 cu o lucrare a lui Mary Asprey, care demonstra o concentraţie mai scazută a unui metabolit în lichidul cefalorahidian a celor morţi prin suicid versus cei morţi prin alte cauze şi a continuat prin studii care în prezent sunt absolut fantastice, despre cum diferă creierul unui suicidar de creierul unei persoane cu, să zicem exact aceeaşi boală psihică, dar care a murit de alte cauze”. 

Evenimentele din primii ani de viata ai unui individ, reprezintă un alt factor care poate cauza o oarecare înclinaţie spre suicid. Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, în special femeile şi copiii, sau condiţiile socio-economice adverse pot fi o sursă a acestui tip de comportament.

„În România fiecare a doua femeie suferă de violenţă domestică, fiecare a treia femeie suferă de agresiune sexuală şi fiecare al patrulea copil suferă de una dintre cele două”, declară medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu.      


Ce putem face să prevenim apariţia depresiei sau chiar a suicidului?

Depresia nu trebuie confundată cu o dispoziţie proastă pasageră. Tratamentul pentru depresie constă în terapie psihologică şi antidepresive ori o combinaţie între cele două. Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului şi de gravitatea simptomelor.
 
Anual, ţări din întreaga lume întreprind activităţi şi campanii de prevenţie a suicidului ori a depresiei. În România, o platformă complexă online, www.depresiv.ro, a fost înfiinţată recent, special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. 
 
Poftele se sting după sport
Poftele se sting după sport
Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă