Cum vor cercetătorii să înlocuiască testarea medicamentelor pe animale

O metodă alternativă propusă de cercetătorii americani va înlocui testarea medicamentelor făcută de obicei pe animale.
Cum vor cercetătorii să înlocuiască testarea medicamentelor pe animale

Înainte ca un nou medicament să fie utilizat de oameni, el trebuie să treacă prin teste riguroase în care se folosesc, cel mai adesea, animale, dar acum, guvernul SUA i-a provocat pe cercetători să găsească o alternativă mult mai „etică” pentru testele realizate pe animale.

Cea mai ambiţioasă opţiune este înlocuirea cobailor cu ,,un corp uman într-un cip”, oamenii de ştiinţă fiind tot mai aproape de crearea unui astfel de dispozitiv, potrivit Descoperă.

Un astfel de efort implică dezvoltarea unui cip care imită un organ. O cercetare care are drept scop crearea unui asemenea sistem este condusă de bioinginerul Linga Griffith, de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT).
Potrivit Descoperă, cipul va fi utilizat cel mai des în cercetările în care testele pe animale nu furnizează rezultatele dorite de cercetători.

De exemplu, tratamentele pentru cancer sunt proiectate pentru distrugerea unei proteine specifice din sistemul imunitar uman, motiv pentru care testele realizate pe animale nu oferă aceleaşi rezultate pe care le-ar obţine specialiştii dacă ar realiza investigaţii pe organe umane.

Aceste tratamente trebuie testate în relaţie cu tot corpul, aşa că Griffith a construit un sistem cu şapte ,,organe” într-un singur cip.
,,Modulatoarele sunt proiectate să imite funcţiile unui organ specific, reprezentat de un spectru de ţesut uman, inclusiv sistemele circulator, endocrin, gastrointestinal, imunitar, tegumentar, nervos, reproducător sau respirator”, a explicat echipa de cercetători.

Majoritatea organelor din cip sunt create din materiale sintetice, precum polimerii, care, de obicei, sunt transparenţi, pentru a putea fi analizaţi la microscop.
Când culturile de celule umane sunt adăugate structurii artificiale, acestea încep să se comporte precum cele din corpul uman, fiind o sursă importantă pentru testarea tratamentelor şi medicamentelor. Un sistem circular de tuburi cu microfluid ţine totul în mişcare.

Un proiect similar a fost demarat de Institutul Wyss, de la Universitatea Harvard. Modelul creat de cercetătorii de aici a câştigat anul trecut un premiu pentru conceptul ingenios care stă la baza sa.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL