Cu laptopul la plajă. La ce riscuri se supun workaholicii

În ultimii ani, şi în România, se vorbeşte tot mai des de un nou tip de adicţie: dependenţa de muncă. Astfel, odată cu importul practicilor de muncă din Vest, apare şi un nou tip de angajat, workaholic-ul, pentru care munca este cel mai important lucru în viaţă.
Cu laptopul la plajă. La ce riscuri se supun workaholicii

În ultimii ani, şi în România, se vorbeşte tot mai des de un nou tip de adicţie: dependenţa de muncă. Astfel, odată cu importul practicilor de muncă din Vest, apare şi un nou tip de angajat, workaholic-ul, pentru care munca este cel mai important lucru în viaţă.

„Pe termen scurt, o astfel de atitudine poate aduce beneficii – laudele şefilor, bani mai mulţi, însă pe termen lung, consecinţele sunt adesea dezastruoase – epuizare psihică şi fizică, eficienţă scăzută, deteriorarea relaţiilor sociale şi chiar depresie”, explică Alexandru Buşilă, psihoterapeut şi trainer HPDI.

Şi, cu toate că dependenţa de muncă este recunoscută în mod oficial ca fiind o problemă serioasă care poate afecta sănătatea angajaţilor, în multe companii ea este acceptată în mod tacit, fiind adesea admirată de către şefi, invidiată şi emulată de colegi şi, de cele mai multe ori, reprezintă singura cale spre promovare şi un salariu mai bun. Un motiv pentru care tot mai mulţi angajaţi devin workaholici îl reprezintă linia fină, destul de confuză, între un workaholic „veritabil” şi un angajat care este pur şi simplu conştiincios.

Cum afli dacă eşti workaholic

Cum deosebim un workaholic de un angajat conştiincios? De exemplu, în Statele Unite,  pe site-ul organizaţiei Workaholicii Anonimi există un set de douăzeci de întrebări menite să depisteze un workaholic, printre care se numără următoarele:

–      Îţi iei de lucru pentru acasă, în weekend-uri sau când pleci în vacanţă?

–      Subiectul tău de discuţie preferat este activitatea de la job?

–      Consideri că este OK să munceşti mult peste program dacă iubeşti ceea ce faci?

–      Îţi pierzi răbdarea cu persoanele care au şi alte priorităţi în afară de job?

–      Faci toate lucrurile într-un mod energic şi competitiv, chiar dacă este vorba de joacă?

–      Munca peste program ţi-a afectat relaţiile?

–      Te gândeşti la muncă atunci când conduci, înainte să te culci sau în timp ce alţii vorbesc?

Dacă ai răspuns afirmativ la majoritatea întrebărilor eşti workaholic sau, mai exact, o persoană care alege să muncească foarte mult, spre deosebire de cineva care are doar foarte mult de lucru.

Apreciat doar pentru premiul I. Cum şi de ce devii dependent de muncă

“Dintre clienţii cu care am lucrat în ultimii ani, am identificat două mari categorii de oameni care tind şi devin workaholici: cei care sunt «motivaţi» de dorinţa de a demonstra ceva, cuiva (de cele mai multe ori neagă acest lucru – «Nu am nimic de demonstrat nimănui. O fac pentru mine.» ) şi a doua categorie, cei pentru care este un mecanism de apărare”, mai spune Alexandru Buşilă.

Prima categorie de workaholici este şi cea mai complexă, pentru că nevoia lor de a demonstra tot timul ceva, cuiva, poate avea mai multe cauze: în copilărie au fost apreciaţi doar pentru premiul I sau pentru nota zece; obsesia pentru o carieră de succes; lipsa aprecierilor din partea prietenilor, colegilor, familiei; dorinţa de a accede la un nou statut social; ş.a.m.d. În cazul acestor persoane, stima de sine poate fi una destul de scăzută.

În ceea ce priveşte a doua categorie de pretendenţi la postul de workaholic, lucrurile sunt puţin mai simple. Aici întâlnim expresii de genul: „ce să fac acasă?…; decât să mă duc acasă, mai bine stau la birou; cât timp sunt la birou nu am timp să mă gândesc la…”. „Lucrurile sunt mai simple pentru că aceşti oameni recunosc mai uşor motivele pentru care au devenit workaholici şi sunt mai dispuşi să reînveţe că există o viaţă bună şi după job”, adaugă Alexandru Buşilă.

De asemenea, psihologii fac o legătura interesantă între temperamentele oamenilor şi probabilitatea de a deveni workaholici. Concluzia: colericii şi flegmaticii sunt cei mai predispuşi la această dependenţă. Evident, asta nu înseamnă că sangvinicii şi melancolici sunt lipsiţi total de riscuri.

Workaholicul şi vacanţa

„Pe termen scurt (3-6 luni), un workaholic pare a avea doar de câştigat, şefii îl apreciază şi-l laudă public, salariul creşte, apar şi bonusuri de performanţă. Pe termen lung (6-24 luni), apar  : epuizare psihică şi fizică, nivel ridicat de stres, eficienţă scăzută, lipsa rezultatelor profesionale, deterioarea relaţiilor cu familia, cu prietenii cât şi cu ceilalţi colegi; tensiune ridicată, gastrită, cefalee şi lista poate continua”, susţine Alexandru Buşilă.

În cazul unor workaholici, dependenţa de muncă este atât de gravă, încât renunţă definitiv la vacanţă. Sau, în cazul cel mai fericit, pleacă în concediu cu laptopul şi telefonul după ei, nefăcând altceva decât să-şi mute biroul de la serviciu la plajă. Un studiu efectuat în Statele Unite a demonstrat că jumătate dintre angajaţii americani nu au plecat în vacanţă sau şi-au luat de lucru la ei în concediu, fenomen din ce în ce mai întâlnit şi în România.

„Atunci când workaholic-ul pleacă în vacanţă face tot ceea ce îi stă în putere pentru a se asigura că timp de două săptămâni nimic nu se poate întâmpla pe aria sa de lucru. Vorbeşte cu furnizorii, clienţii interni, externi, portarul şi toate persoanele pe care le întâlneşte despre faptul că va lipsi şi că cel mai bine ar fi să rezolve tot înainte de plecarea sa. Când ajunge la plajă, caută o zonă cu semnal la telefon şi internet. Telefonul este la maximum 10 centrimetri de el ca să fie sigur că-l aude. Din zece în zece minute verifică telefonul şi e-mailul. Trimite cel puţin două mesaje pe zi unui coleg de birou cu întrebări de genul: totul ok?…m-a căutat cineva?… a sunat X? Nu? Atunci îl sun eu…”, adaugă expertul HPDI.

Acelaşi studiu realizat în SUA are şi o concluzie. Dintre angajaţii care “şi-au călcat pe inimă” şi au plecat totuşi în vacanţă, peste 82% au fost mai productivi la locul de muncă după concediu.