COVID înseamnă 3 boli: răceală, tromboze, pneumonie. Cu vaccin, rămâi la prima

11.10.2021
COVID înseamnă 3 boli: răceală, tromboze, pneumonie. Cu vaccin, rămâi la prima
Sursa foto: Shutterstock

Boala COVID-19 poate fi considerată „o banală răceală”, cu o condiție: să ne vaccinăm. În caz contrar, ne putem confrunta cu 3 boli, nu cu una, atunci când ne infectăm cu noul coronavirus, atrage atenția medicul psihiatru Gabriel Diaconu. În consecință, riscul unei persoane nevaccinate de a dezvolta complicații ca urmare a infecției este semnificativ mai mare.

În plus, semnalează medicul, vaccinul ajută la limitarea transmiterii virusului în comunitate, deoarece persoanele vaccinate nu sunt la fel de contagioase precum cele nevaccinate. Dovadă sunt cifrele prezentate săptămânal de Institutul de Sănătate Publică – aproape 75% dintre persoanele infectate în România sunt nevaccinate și peste 92% dintre decese sunt înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate sau cu schemă incompletă de vaccinare.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul psihiatru Gabriel Diaconu explică de ce facem „un COVID mai ușor” dacă suntem vaccinați și care este motivul pentru care nu suntem la fel de contagioși precum persoanele nevaccinate.

Redăm, mai jos, postarea medicului.

Vaccinat fiind, tot faci COVID. Dar într-o formă mai ușoară decât un nevaccinat

Să luăm două aspecte legate de protecția vaccinală:

  1. „Tot faci boala”
  2. „Ești la fel de contagios”

… precum un nevaccinat.

Prima minciună nu e chiar o minciună. Da, vaccinat fiind tot poți face boala. Dar lucrurile nu se opresc aici.

Ce fel de boală este COVID? Și cel fel de COVID faci?

COVID înseamnă de fapt 3 boli. Dacă ești vaccinat, faci maxim una. Dacă ești nevaccinat, riști să le faci pe toate trei. Dintre care două au potențial mortal.

Prima boală COVID e „răceala”

Da, pe asta o poți face și dacă ești vaccinat, din simplul fapt că vaccinul nu-ți „imunizează” poarta de intrare, adică nasul și gura. Acolo sunt celule ale sistemului imun specializate și care produc un fel anume de anticorpi, care se numesc IgA. Pe aceștia, dar și „memoria” celulelor imune, nu îi poate sensibiliza decât pasajul prin boală zdravăn (lucru pe care, dacă ai să ai răbdare, vei vedea că nu e chiar o idee bună să îl riști).

Vaccinul ajută la formarea de anticorpi anti-S (Spike), care sunt IgG-uri. Nu Ig (imunoglobulină) A-uri. A, G – e o diferență, și nu doar de alfabet.

Carevasăzică, dacă intră virusul în nas sau în gură, de la caz la caz (funcție și de alte variabile), vei putea să răcești ușor. Cam ca mine. Niște muci, un pic de durere de cap, te va ustura în gât, s-ar putea să ai o tuse un pic uscată (că doar, na, îți tragi mucii, pleacă muci în plămâni, prin trahee și bronhii, ceva inflamație faci și la destinație).

A doua boală COVID e tulburarea coagulării prin inflamație sistemică

De aici lucrurile diferă remarcabil la vaccinat versus nevaccinat. Pentru că nevaccinații, chiar dacă fac ori ba pneumonie, riscă mai mult să facă tromboze, infarct miocardic (IM), accident vascular cerebral (AVC), uneori în faza acută a infecției, dar alteori la 2-3 luni după ce-au trecut prin boală (în funcție și de alte variabile).

Drept urmare, dacă te vaccinezi, nu e vorba doar de răceală. E vorba și că îți reduci dramatic riscul de a face tromboze.

A treia boală COVID este SARS sau sindromul acut respirator sever

„Sever” e cuvântul-cheie aici. SARS nu e doar pneumonie. SARS e o pneumonie cataclismică. Afectează țesutul care ține plămânul laolaltă pe care îl „inundă” cu substanțe care nu au ce căuta acolo. Distruge arhitectura plămânului, în mare măsură permanent, și lasă niște cicatrice foarte urâte dacă trăiești să spui povestea. Sau te omoară.

În doar câteva zile, de la un plămân intact ajungi să pierzi 60-80% din funcția lui respiratorie. Practic te îneci în timp real.

Față de SARS dat de COVID, vaccinul este foarte protectiv. Atât de protectiv încât scade riscul de ordinul miilor de ori să faci complicația fatală a infecției.

Nu ești la fel de contagios precum un nevaccinat

A doua minciună: ești la fel de contagios și dacă te-ai vaccinat, și dacă nu te-ai vaccinat – FALS!

Contagiozitatea e proprietatea virusului care se replică activ în organism. Nu e proprietatea ta. Deci SARS-CoV-2 (alpha, beta, gamma, delta) e un virus cu o „contagiozitate” a lui. De aici lucrurile devin iarăși nuanțate.

Organul „preferat” de virus e plămânul. El face o stație în nas/gât/faringe, unde se dă o primă luptă cu imunitatea, după care „îl tragi în piept” și acolo începe de fapt nebunia.

Cu cât mai multe particule virale („portaj viral”), cu atât mai mare infecțiozitatea. Pentru că îl expiri. Pentru că îl strănuți. Pentru că îl tușești.

O persoană vaccinată, spre deosebire de una nevaccinată, are un portaj mult mai mic, doar la poarta de intrare, și care îl face pe vaccinat mult mai puțin infecțios, până la punctul la care, spre exemplu, dacă pui doi vaccinați, unul cu Delta în nas celălalt sănătos, maximul care se poate întâmpla e să facă amândoi o răceală ușoară care dispare în 2-3 zile. Iar cu fiecare care „răcește” portajul e mai mic, sau deloc.

Prin comparație, la o microcomunitate de nevaccinați, vorbim de cu totul alte încărcături virale. Viteza de răspândire a Delta este mult mai mare, respectiv contagiozitatea, până la punctul la care se apropie de cea a varicelei. Străpunge ea prin apărarea vaccinală? Da, întrucâtva, așa cum am explicat mai sus, respectiv cum o trăiesc pe pielea mea acum.

Ce se întâmpla, în prezent, dacă nu aveam vaccin la dispoziție? Oricât de negru ar părea prezentul, și este negru, ce se întâmpla putea îndeplini proporțiile unei catastrofe similare unei ciume, sau variolei, sau altor molime care lasă în urmă șiruri de morți.

Dovada definitivă a beneficiului pe care ți-l dă vaccinul anti-COVID, când e făcut de majoritatea oamenilor din comunitate, este câți se îmbolnăvesc, azi, în țări cu acoperire bună vaccinală versus câți avem noi, în România. Că îți pasă, că nu-ți pasă de chestia asta este irelevant.

Ce este relevant este adevărul. Iar adevărul e că nu faci „același” COVID dacă ești vaccinat, respectiv nu răspândești la fel de mult dacă te-ai imunizat vaccinal.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani
Recomandări: