Ce efect are alăptarea asupra creierului femeilor. Descoperirea oamenilor de știință

25.10.2021
Ce efect are alăptarea asupra creierului femeilor. Descoperirea oamenilor de știință
Sursa foto: Shutterstock

Alăptarea ar putea avea un rol benefic în ceea ce privește sănătatea creierului. Potrivit unui nou studiu, alăptarea este importantă nu numai pentru sănătatea bebelușului, ci și pentru a mamei, putând preveni declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă.

O cercetare publicată recent în revista științifică Evolution, Medicine and Public Health arată că femeile cu vârste de peste 50 de ani care au alăptat prezintă un risc mai mic de a dezvolta demență.

Studiul randomizat realizat de savanții americani a constat în evaluarea cognitivă a 115 femei aflate la post-menopauză, dintre care 64 se confruntau cu depresie. Niciuna dintre participante nu fusese diagnosticată, la momentul studiului, cu demență, tulburare bipolară, dependență de alcool sau droguri ori alte tulburări neurologice. De asemenea, nu au fost incluse în studiu participante care urmau tratament cu medicamente psihotrope.

Toate participantele au fost supuse mai multor teste psihologice care vizau capacitatea de învățare, memorare și luare a deciziilor. De asemenea, au completat un formular unde erau adresate întrebări despre prima menstruație, numărul sarcinilor, alăptare și vârsta la care au intrat la menopauză.

Analizând răspunsurile din formular și pe cele obținute în urma testelor cognitive, cercetătorii au observat un lucru interesant, și anume că aproximativ 65% dintre femeile care nu erau deprimate alăptaseră.

De asemenea, testele cognitive au scos la iveală că alăptarea, indiferent că participantele sufereau sau nu de depresie, a fost un punct comun al femeilor care au înregistrat rezultate mai bune.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că performanța cognitivă este cu atât mai ridicată cu cât o femeie alăptează mai mult timp (peste 12 luni).

Multe studii sunt focusate pe beneficiile alăptării asupra sănătății copilului. Cercetarea noastră arată că alăptarea are efecte benefice și asupra mamei. Femeile aflate la post-menopauză sunt protejate din punct de vedere neurologic de acest gest simplu și cu numeroase beneficii, alăptarea. Totodată, este bine știut că alăptarea diminuează nivelul de cortizol și reduce riscul de depresie postpartum. Ca să înțelegem mai bine implicațiile alăptării în prevenirea demenței, sunt necesare cercetări suplimentare, pe eșantioane mai mari și mai diverse, spune dr. Molly Fox, autorul principal al studiului.

Studii precedente au arătat că alăptarea este asociată și cu un risc mai scăzut al mamei de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă, afecțiuni care sunt frecvent asociate cu riscul crescut de demență.

Potrivit statisticilor, aproape două treimi din persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer sunt de sex feminin. Iniţial, numărul mai crescut de cazuri în rândul femeilor era atribuit speranţei de viaţă mai îndelungate, însă noi cercetări scot la iveală şi alţi factori care ar putea contribui la instalarea acestei maladii neurodegenerative.

Printre aceşti factori de risc se numără depresia, accidentul vascular cerebral, diabetul gestaţional, fumatul și dieta dezechilibrată.

De asemenea, scăderea nivelului de estrogen, în special la menopauză, este un factor major de risc în instalarea bolii, deoarece apar modificări în structura chimică a creierului. Histerescopia, bolile tiroidiene şi absenţa terapiei de substituţie hormonală sunt posibile cauze ale acestor modificări survenite la nivelul biomarkerilor specifici acestei boli neurodegenerative.

Sursa: https://academic.oup.com/emph/advance-article/doi/10.1093/emph/eoab027/6380138

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?
Recomandări:
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!