Aroma unui anumit tip de ulei esenţial ar putea îmbunătăţi memoria

Aroma acestui ulei esenţial ar putea fi de ajutor pentru a-ţi aminti mai bine evenimente din trecut. Aroma de rozmarin ar putea să îmbunătăţească şi capacitatea de a face calcule mental, dar şi memoria de lungă durată, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Northumbria.
Aroma unui anumit tip de ulei esenţial ar putea îmbunătăţi memoria

Aroma acestui ulei esenţial ar putea fi de ajutor pentru a-ţi aminti mai bine evenimente din trecut. Aroma de rozmarin ar putea să îmbunătăţească şi capacitatea de a face calcule mental, dar şi memoria de lungă durată. Uleiul de rozmarin ar putea să crească şi capacitatea de reţine evenimente viitoare, sau memoria prospectivă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Northumbria.  

Studiul a fost efectuat pe grupuri de persoane de peste 65 de ani. Acestea au fost supuse unor teste de memorie variate care au demonstrat că şi simpla existenţă a acestei plante în încăpere îmbunătăţeşte memoria. Persoanele care au fost expuse la aroma de rozmarin au obţinut rezultate mai bune la teste decât celelalte.

Doctorul Mark Moss, unul dintre autorii studiului, explică: „Am vrut să continuăm cercetările anterioare care arată că aroma de rozmarin îmbunătăţeşte memoria pe termen lung şi capacitatea de a face calcule mental. În acest studiu ne-am concentrat asupra memoriei prospective, care implică abilitatea de a a-ţi aminti evenimente care se vor petrece în viitor şi necesitatea de a finaliza anumite sarcini. De exemplu, momentele în care trebuie să-ţi aminteşti data de naştere a unei persoane, sau ora la care trebuie să iei medicamentele.”

Cercetătorii de la Universitatea din Northumbria afirmă că prin inhalarea parfumului de rozmarin, substanţele sunt absorbite de organism ca apoi să fie transportate la creier. Efectele s-ar putea datora acidului ursolic din rozmarin care îmbunătăţeşte memoria şi abilităţile cognitive.

Jemma McCready, co-autor al studiului, completează: „Nu există o legătură între starea de spirit a participanţilor şi memorie. Aceste descoperiri ar putea fi foarte importante pentru tratara pacienţilor cu probleme de memorie. Concluziile la care am ajuns confirmă studiile anterioare care indicau faptul că aroma uleiului esenţial de rozmarin poate îmbunătăţi funcţiile cognitive la adulţi, printre care se numără şi abilitatea de a-ţi aminte evenimente şi sarcini din viitor.”

Studiul a fost prezentat la Conferinţa Anuală  a Societăţii Britanice  de Psihologie din Nottingham.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL
Recomandări:
Cine nu are această măsură la blugi riscă să dezvolte diabet
Cine nu are această măsură la blugi riscă să dezvolte diabet
1 din 5 hipertensivi nici nu știe că are valori tensionale crescute
1 din 5 hipertensivi nici nu știe că are valori tensionale crescute