Ajută-i pe alţii, dar cu măsură!

Altruismul la muncă poate duce la epuizare şi, în mod ironic, îi poate afecta pe cei pe care încerci să îi ajuţi.
Ajută-i pe alţii, dar cu măsură!

Potrivit unui studiu realizat de Adam Grant, profesor la Universtitatea din Pennsylvania, altruismul la muncă poate duce la epuizare şi, în mod ironic, îi poate afecta pe cei pe care încerci să îi ajuţi.

Suntem deseori tentaţi să îi ajutăm pe alţii înainte de a ne ajuta pe noi înşine, iar acest lucru se reflectă asupra modului în care relaţionăm cu colegii de muncă, relatează Business Magazin.

Dar cercetătorii atrag acum atenţia că acest lucru ar putea avea efecte negative.

„Chiar dacă cei care lucrează mai mult decât li se cere sunt printre cei mai apreciaţi oameni din companie, ei sunt şi cei mai predispuşi la epuizare din cauza efortului”, a spus Grant într-un interviu acordat Harvard Business Review.

„Atunci când nu se protejează, efortul lor în a-i ajuta pe alţii poate duce la rămânerea în urmă în ceea ce priveşte propriile sarcini”, adaugă acesta.

Autorii studiului atrag atenţia că sunt trei lucruri importante de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să-i ajuţi pe alţii: „Alege cu grijă modul în care îi ajuţi pe alţii, momentul în care o faci şi mai ales oamenii pe care îi ajuţi”.