Afla de ce unii oameni sunt mai destepti decat ceilalti

Un IQ mai ridicat creeaza premisele unei vieti reusite, considera cercetatorii.
Afla de ce unii oameni sunt mai destepti decat ceilalti
Afla de ce unii oameni sunt mai destepti decat ceilalti

Un IQ mai ridicat creeaza premisele unei vieti reusite, considera cercetatorii; el este corelat cu rezultatele mai bune la scoala, educatie mai avansata, performante profesionale mai bune si o mai mare probabilitate de a gasi o slujba satisfacatoare, atat intelectual, cat si financiar. In plus, un IQ ridicat este asociat, in general, cu o stare de sanatate mai buna mai multe puncte de vedere, inclusiv o incidenta mai mica a obezitatii si a bolilor de inima.

Cercetatorii americani Christopher Eppig, Corey Fincher si Randy Thornhill au publicat doua studii (unul referitor la mai multe tari, altul care compara state din SUA) in 2010 si respectiv 2011, iar de atunci, un alt studiu, si mai recent, al altor autori, realizat cu metode statistice mai sofisticate si aparut in luna mai a acestui an, a confirmat concluziile celor trei americani: bolile infectioase ar fi, reiese, principalul factor care influenteaza coeficientul de inteligenta.

Cei trei si-au concentrat atentia asupra bolilor parazitare (determinate de infestarea cu paraziti interni), iar intr-un articol aparut in publicatia Live Science, Christopher Eppig explica mecanismele fiziologice ale acestei corelatii, in modul urmator: creierul este un mare consumator de energie. La adulti, el consuma cca. un sfert din rezervele energetice ale organismului, iar nou-nascutii folosesc aproape 90% din caloriile disponibile pentru a-si structura si mentine in functiune creierul (de unde si importanta unei bune alimentatii mai ales in perioada copilariei).

Daca in copilarie, perioada critica pentru dezvoltarea creierului, se intampla ceva care saraceste rezervele energetice ale corpului, daca apare un „hot” de energie care fura din pretioasele resurse destinate hranirii tesutului cerebral, atunci dezvoltarea cognitiva va fi afectata. Insa prezenta parazitilor in organism implica un mare consum de energie.

 

Tags:
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice