Afla ce factor de protectie solara trebuie sa aiba crema ta

Cea mai eficienta modalitate de prevenire a ridurilor si a imbatranirii pielii o reprezinta utilizarea cremelor cu factor de protectie solara (FPS). Alegerea factorului se face in functie de tipul de ten al fiecaruia dintre noi sau de locul in care ne aflam.
25.06.2009
Afla ce factor de protectie solara trebuie sa aiba crema ta
Afla ce factor de protectie solara trebuie sa aiba crema ta

Cea mai eficienta modalitate de prevenire a ridurilor si a imbatranirii pielii o reprezinta utilizarea cremelor cu factor de protectie solara (FPS).

Alegerea factorului se face in functie de tipul de ten al fiecaruia dintre noi sau de locul in care ne aflam.

„Nu iesiti din casa fara sa aplicati o crema cu FPS de cel putin 8. Atunci cand va expuneti la soare, alegeti insa o crema cu factor de protectie 30. Nu uitati ca protectia este cea mai buna solutie anti-aging”, afirma Luciana Stanciu, estetician.

Specialistul spune că valoarea pe care o indică factorul de protecţie ne sugerează, cu aproximaţie, cât timp putem să ne expunem la soare fără ca pielea să se înroşească. „De exemplu, presupunând că fără protecţie solară pielea ţi se înroşeşte după zece minute, o cremă cu un FPS de 8 va mări acest timp la 80 minute (10×8). Aşadar, cu cât factorul de protecţie solară este mai mare, cu atât vom fi protejaţi mai mult timp şi mai bine”, explică esteticianul Stanciu.

Crema se aplică cu 30 minute înainte de plajă

Produsul pe care îl alegem trebuie să ne protejeze atât de razele ultraviolete de tip A (UVA), cât şi de cele de tip B (UVB). Ultravioletele de tip A afectează cel mai mult pielea – ele distrug fibrele de colagen şi elastina, fiind responsabile pentru accelerarea îmbătrânirii. Razele UVB provoacă arsuri solare, iar UVC, deşi au capacitatea de a distruge pielea, nu ne ating, pentru că sunt absorbite de stratul de ozon.

În cazul persoanelor care merg la mare şi stau la plajă, se recomandă ca după fiecare baie în apă să se reaplice crema sau, în funcţie de valoarea factorului, după 80 minute (FPS 8), 100 de minute (FPS 10), 150 de minute (FPS 15) sau chiar un timp mai îndelungat. În plus, crema trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de a vă expune la soare, pentru a avea timp să acţioneze la suprafaţa dermei.

Blondele – FPS 30, brunetele – FPS 15

Specialiştii subliniază faptul că loţiunea cu factor de protecţie solară nu se foloseşte numai atunci când mergem la mare. Fiecare dintre noi trebuie să-şi protejeze zilnic tenul cu o cremă cu FPS. „Pentru un ten deschis la culoare, sensibil şi care se arde uşor, alegeţi pentru oraş un FPS de minim 8, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecţie de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraş, pentru un FPS 15, iar pentru expunere directă, un factor de 25”, precizează esteticiana Luciana Stanciu.

Soarele, în afară de efectele lui benefice asupra organismului (ajută la sintetizarea vitaminei D), poate avea şi urmări neplăcute vizibile pe piele, atunci când ne expunem necontrolat – îmbătrânire prematură, pete pe piele sau chiar apariţia cancerului de piele. De aceea, apariţia oricăror schimbări la nivelul pielii face obligatorie un consult dermatologic. Dintre toate semnele „colorate” care apar pe piele, cele mai nevinovate sunt pistruii sau petele maronii.

Esteticienii susţin că pentru prevenirea apariţiei premature a ridurilor este necesară nu numai pregătirea tenului dar, mai ales, protejarea lui. Tenurile uscate şi sensibile au nevoie de creme hrănitoare, vitaminizante, spre deosebire de cele grase, care se simt mai bine cu creme lejere, hidratante.

Indicele potrivit, în funcţie de ten

  • tip 1 – persoanele cu pielea foarte albă, blonde sau roşcate, cu ochii verzi sau albaştri, care se ard imediat la soare – SPF 50
     
  • tip 2 – persoanele şatene care se ard uşor la soare şi se bronzează cu dificultate – SPF 45
     
  • tip 3 – persoanele care au pielea mai puţin sensibilă şi care nu se ard după expuneri scurte la soare – SPF 30
     
  • tip 4 – persoanele brunete, cu ochi negri sau căprui, cu pielea măslinie şi care nu suferă arsuri – SPF 15

 

Cameron Diaz pe Walk of Fame
Cameron Diaz pe Walk of Fame
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi