In orice revista, o fata frumoasa ne arata ce inseamna un zambet perfect. In orice reclama de la televizor exista cineva cu un zambet stralucitor. Realitatea numarul 1: si calculatorul ne poate face o super dantura. Realitatea numarul 2: nu inseamna ca nu trebuie sa ne dorim dinti sanatosi, frumosi si de un alb perfect. In acest sens, avem la dispozitie metode moderne pentru albirea danturii, la care insa trebuie sa apelam cumpatat.
Inainte de a apela la orice procedeu pentru albirea dintilor, este necesara o vizita la cabinetul stomatologic, unde primul pas spre o dantura frumoasa si sanatoasa inseamna un detartraj minutios. Ulterior, impreuna cu stomatologul iei o decizie.
Exista albiri specifice destinate doar petelor exterioare de pe suprafata dintilor. Aceste pete de obicei dispar prin detartraj cu ultrasunete si solutii de bicarbonat urmate de periaje profesionale. Albirile propriu-zise se refera la schimbarea culorii din interiorul dintilor.
Acestea se realizeaza cu ajutorul unor geluri sau cu ajutorul laserului. Indiferent de metoda aleasa, schimbarea nuantei dintilor nu se face intr-o singura sedinta, asa cum vindecarea unei afectiuni nu presupune aproape niciodata o singura pilula.
Care e varianta optima?
Nu exista. Exista doar varianta cea mai potrivita pentru tine. Aceasta se stabileste impreuna cu medicul stomatolog. Gelurile sunt destul de puternicesi se mentin pe dinti cateva minute. Principalul lor avantajeste ca pot fi folosite foarte usor si nu doar de catre medic.
Dar chiar daca folosesti un gel de albire, cea mai sigura operatiune este totusiintr-un cabinet si nu acasa. Motivul? Pot aparea dureri in timpul tratamentului sau se poate ca substanta pe care o folosesti sa actioneze diferit pentru fiecare dinte si sa rezulte astfel un zambet in mai multe culori.
Daca substanta de albire actioneaza neregulat si te afli pe scaunul stomatologic, medicul poate sa actioneze imediat. Daca te afli acasa insa…
Si daca nu imi place gelul?
In locul gelurilor pentru albire, care sunt destul de „stresante” pentru dinti, medicul poate recomanda laserul zoom ca metoda pentru schimbarea culorii dintilor. Acesta se foloseste doar in cabinetele specializate si e una dintre cele mai rapide metode de albire.
Laserul strabate intreaga suprafata a dintelui, inclusiv interiorul, si astfel zambetele pot fi de-a dreptul stralucitoare in cateva sedinte. Albirea dintilor inseamna deschiderea culorii naturale cu 2, 4, 6 nuante. Albirea nu actioneaza pe obturatii (plombe) sau lucrari existente. Dupa albire, dintii pot avea o sensibilitate mai mare la cald si rece si pot aparea si iritatii gingivale usoare.
Fatete ca la Hollywood
Daca ai insa dinti fara nerv si din acest motiv si-au schimbat culoarea sau dinti care au avut obturatii (plombe) pe mai multe fete, stomatologul s-ar putea sa iti indice fatetele dentare de portelan in detrimentul tratamentelor de albire care ar putea fi dure pentru un dinte deja afectat.
Acestea se lipesc doar pe partea dintelui care se vede si nu il deterioreaza. Iar fatetele chiar iti ofera un zambet de Hollywood.
Reguli si restrictii
Indiferent de variante, albirea profesionala se face doar pe o dantura perfect sanatoasa, in nici un caz pe dinti care au carii. Asa ca inainte de a apela la un tratament de albire, se fac urmatorii pasi: detartraj profesional, tratamentul tuturor cariilor, tratamentul antiinflamator al gingiilor. Iar imediat dupa albire, medicul aplica solutii cu fluor pe toti dintii. Gata! Ai un zambet de nota 10!
Citeste si Ciocolata sau felia de lamaie cariaza dintii?
25 de lucruri pe care trebuie sa le incerci vara aceasta
Foto: SHUTTERSTOCK