Cancerul intre mit si adevar

Insa adevarul este ca sistemul imunitar, indiferent de cat de puternic sau slab este, nu recunoaste celulele canceroase ca atare, pentru ca acestea au abi­lita­tea de a se „deghiza” in fata aces­tuia in acelasi mod in care o fac celu­lele nor­male.
  • Publicat:
Cancerul intre mit si adevar
Cancerul intre mit si adevar

In ciuda evolutiei spectaculoase pe care a inregistrat-o medicina in ultimul secol, cancerul este ecuatia cu multe necunoscute pe care nu a rezolvat-o nimeni integral. Mii de studii hranesc anual Internetul, cu informatii care genereaza deseori confuzii si interpretari gresite. Trecem astazi in revista cele mai vehiculate mituri si adevaruri care insotesc teribila maladie!

Pe masura ce populatia imbatraneste, se confrunta cu tot mai numeroase cazuri de cancer, o afectiu­ne predeterminata genetic, a carei in­s­talare este favorizata de o serie de fac­tori mai mult sau mai putin cunoscuti.

Pe acest fond de incertitudine, au apa­rut mituri, demontate de catre oamenii de stiinta, preocupati sa perfectioneze terapiile confirmate ca fiind eficiente impotriva afectiunilor maligne. Se tot spune in ultima vreme ca un sistem imunitar puternic poate invinge can­ce­rul.

Multa vreme, oamenii de stiinta au acordat multa atentie acestei teorii, incercand sa descopere daca exista vreo metoda de terapie a cancerului, prin control si modulare a imunitatii.

Insa adevarul este ca sistemul imunitar, indiferent de cat de puternic sau slab este, nu recunoaste celulele canceroase ca atare, pentru ca acestea au abi­lita­tea de a se „deghiza” in fata aces­tuia in acelasi mod in care o fac celu­lele nor­male.

Asa ca, spre deosebire de celu­lele infectate care transmit un anumit tip de mesaj in vederea obtinerii unei reactii importante din partea sistemului imunitar, celulele canceroase nu atentioneaza deloc sistemul de aparare.

Oamenii de stiinta s-au concentrat atunci asupra metodelor de contracarare a modalitatilor de „deghizare” sus amintite si asa s-au nascut vaccinurile anti-cancer, care par a fi tot mai eficiente impotriva bolii.

Pana in prezent, au fost puse la punct vaccinuri contra cancerului de prostata, de pancreas, impotriva unor forme de leucemie si a mielomului multiplu.

Protectie pentru piele

Un studiu al cercetatorilor australieni din Sydney a pus in evidenta faptul ca stimularea sistemului imunitar ar putea fi o modalitate eficienta de prevenire a instalarii cancerului de piele.

Specialistii au constatat ca vitamina B3 care se gaseste in carne, nuci, cereale si seminte poate constitui un combustibil pretios pentru sistemul imunitar, slabit de expunerea la radiatiile ultraviolete.

Inclusa in cremele care contin factor de protectie mai ales impotriva UVB, vitamina ar putea reprezenta o solutie ieftina si eficienta pentru a feri pielea si de agresiunea UVA, recunoscute pentru potentialul nociv pe care il au asupra pielii.

Practic, daca despre UVB se stie ca produc arsuri, in privinta UVA, cunostintele actuale confirma faptul ca sunt implicate in dezvoltarea tumorilor cutanate.

Nu amanati consultul anual obligatoriu!

In ceea ce priveste riscul pe care il reprezinta radioterapia si chimioterapia pentru celulele sanatoase din zonele invecinate tumorii de tratat, un alt mit care influenteaza decizia pacientului, trebuie precizat ca aceste terapii actioneaza tintit asupra celulelor canceroase.

De asemenea, tratamentul chirurgical nu reprezinta o modalitate de „imprastiere“ a celulelor canceroase in organism, ci din contra, sunt situatii in care actioneaza impotriva propagarii acestuia.

Practic, acesta este un argument in plus pentru ca vizita la medic sa nu fie amanata sub nici o forma. In plus, nu trebuie trecute absolut deloc cu vederea simptome banale precum o tuse persistenta sau o durere de cap care dureaza cateva zile. Aceasta pentru ca ele pot anunta o afectiune maligna.

Cancerul, tratat cu antivirale?

Un simplu tratament anti-viral poa­te trata bolile maligne? Da, spun oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetari in Domeniul Cancerului si Imunologiei din Montreal, dupa ce au descoperit ca ribavirina are efec­te benefice in tratarea pacientilor cu diferite forme de cancer.

Acest me­dicament este, in general, prescris bolnavilor de hepatita. Iar ultimele studii arata ca suprima activitatea unei gene care influenteaza apa­ri­tia cancerelor, astfel incât, in com­bi­natie cu chimioterapia, poate cres­te speranta de viata a acestor bolnavi.

Influenta somnului

Durerile si depresia de care sufera bolnavii de cancer conduc adesea la tulburari ale somnului? Nici­de­cum! Cel mai recent studiu ras­toar­na acest mit, demonstrand ca, de fapt, lucrurile stau exact invers: som­nul, si mai exact calitatea aces­tuia, genereaza durerile si gandurile ne­gre.

Iata si explicatia cu care vin oa­menii de stiinta americani, care au condus cercetarea: problemele apar din pricina cantitatii mari de sub­stante toxice intrate in organism o data cu tratamentul chimiotera­peu­tic. In plus, studiul mai arata ca per­soanele cele mai afectate de aceas­ta problema sunt tinerii diagnos­ti­cati cu cancer, in cazul carora chi­mioterapia este mult mai agresiva.

Citeste si Fereste-te de cancerul de piele!
              Puterea mintii

Foto: Shutterstock, Red Dot

Urmărește CSID.ro pe Google News
12 cele mai comune fobii
12 cele mai comune fobii
Recomandare video
Acneea: cum apare, cum o influențează hormonii și ce soluții există