O zi cu Irina Iordăchescu

De obicei, pe marii artişti îi întâlneşti pentru prima oară pe scenă. Abia apoi, cu noroc, distanţa dintre locul pe care-l ocupi în sală şi scenă se micşoreză. Atunci când ai ocazia să-i priveşti în ochi şi să îţi exprimi admiraţia sinceră.
O zi cu Irina Iordăchescu
O zi cu Irina Iordăchescu

De obicei, pe marii artişti îi întâlneşti pentru prima oară pe scenă. Abia apoi, cu noroc, distanţa dintre locul pe care-l ocupi în sală şi scenă se micşoreză. Atunci când ai ocazia să-i priveşti în ochi şi să îţi exprimi admiraţia sinceră.

Pe soprana Irina Iordăchescu am avut privilegiul să o întâlnesc pentru prima oară, într-un cadru foarte călduros, la masă, de Crăciun, acasă la nişte prieteni dragi. Am descoperit un om frumos, care are luminiţe în priviri, ce denotă forţă, bunătate, hotărâre şi poftă de viaţă. Apoi, câţiva ani mai târziu, văzând-o la Opera Naţională interpretându-le pe Violetta din „La Traviata” şi „Gilda” din Rigoletto am devenit unul dintre zecile de mii de oameni îndrăgostiţi de artista Irina Iordăchescu.

Vocea ei minunată, suavă, răscolitoare, dar puternică, trăirile ei pe scenă TRANSMIT. Emoţii. Lacrimi. Bucurie. Mai mult decât atât, simţi nevoia să o asculţi pe Irina interpretând o anumită arie, nu aria respectivă. De aceea, vă propun să o cunoaşteţi. Cei care au văzut-o pe scenă sunt invitaţi să „ia masa” alături de soprană, iar cei care o descoperă acum, „la masă”, să nu rateze şansa de a o asculta live, la Operă în concerte sau online. I-am propus Irinei să ne primească într-o zi obişnuită din viaţa ei.

De dimineaţă până seara. A acceptat cu bucurie. Nu a fost chiar atât de simplu să avem chiar o zi întreagă, aşa că am împărţit-o. Ne-am întâlnit într-o dimineaţă, la o cafenea în zona Ateneului Român, zonă pe care o iubeşte. A cerut un cappucino cu zahăr brun.

„Am renunţat la zahăr, l-am înlocuit cu sirop de agave bio. Zahăr alb nu mai mănânc de vreo 10 ani. Dar când nu am de ales, mă mulţumesc cu cel brun”, mărturiseşte Irina. O întreb despre modul în care îşi protejează sănătatea.

„Nu sunt ipohondră, dar nici neglijentă. Dr. Samoilă, specialist ORL şi foniatru, mi-a explicat că numărul de vibraţii al corzilor vocale depinde în mare măsură de echilibrul mineralelor din organism: calciu, magneziu, seleniu. Orice carenţă duce la oboseală, răguşeală. Sigur, iau şi suplimente alimentare, dar le aleg pe cele bio”, continuă soprana. Apropo, de voce. Ritualul unui artist liric înainte şi după un rol foarte complex presupune pauză vocală.

Angela Gheorghiu m-a învăţat că este bine să nu fac nimic cu o zi înainte, să mă relaxez, să citesc, să văd un film… dar să nu vorbesc. Deşi, chiar Angela m-a prins o dată că eram în trafic înainte de un spectacol. M-a trimis imediat acasă!”, îşi aduce aminte zâmbind Irina Iordăchescu.

Inainte de a cânta alege paste, preparate cât mai simplu, pentru a avea energie. După „La Traviata” doarme mult, căci somnul este un medicament bun pentru voce. Am continuat discuţia la câteva străduţe distanţă, într-un restaurant cu specific italian, unde îi place să mănânce paste făcute în casă. Vegetariene însă.

„Nu mai mănânc carne de 6 luni, este o schimbare pe care nu aş fi anticipat-o, fiind o gurmandă şi o pofticioasă… Nu duc lipsa preparatelor cu carne, asta mă miră! Si eu şi viitorul meu soţ, tenorul Mario Vasiliu, am devenit ovo-lacto-vegetarieni.” Intrebarea următoare este, firesc, cum te simţi? „Bine. Mi s-a tot spus în ultimul timp: >”

 

Pentru că la masă vine vorba tot despre m`ncare, o întreb despre micul dejun. “Nu sar peste. Aleg cereale Montignac bio cu iaurt de bivoliţă. Mai adaug goji, merişor, sirop de agave. Alături de o cafea cu lapte.” Pentru diversitate, dimineaţa mai alege şi ouă fierte moi sau p`ine prăjită cu br`nză franţuzească. Cele 3 telefoane mobile pe care le deţine soprana sună. Tocmai pune la punct ultimele pregătiri pentru deschiderea studioului de muzică “Voice, Piano and Music” la care va preda alături de Mario Vasiliu şi alţi artişti.

Din 22 decembrie 2011, copii peste 5 ani şi pasionaţii de toate v`rstele pot deprinde tainele muzicii alături de ei. De la elevi, discuţia se mută tot către copii. Nu o dată am observat pe pagina ei de Facebook că iniţiază campanii pentru ajutorarea copiilor bolnavi. “Indiferent de c`te probleme am avea, trebuie să ne g`ndim că sunt alte persoane care au şi mai multe necazuri, care au mare nevoie de ajutorul nostru. Să-i ajutăm!” |n ochii ei, luminiţele strălucesc puternic…

 
A doua zi, Irina a avut repetiţii la Operă, după care ne-am înt`lnit la o tartă cu zmeură. Purta părul prins în coc, ruj roşu, un cardigan lung din caşmir negru şi cercei sub formă de ceas semnaţi Maria Filipescu. Vorbim despre rochii şi cosmetice. “Acum îmi plac rochiile elene şi cele vaporoase. Sunt şi mult mai practice, mai uşor de transportat”, explică soprana. Pe majoritatea şi le face pe comandă. De altfel, citeşte cu atenţie etichetele produselor cosmetice şi are grijă ca acestea să nu conţină ingrediente considerate periculoase.

“Pentru scenă eu mă machiez. Tot timpul. Cu mult efort am răbdare să-mi se coafeze părul. Este dificil, pentru că înainte de un concert eşti agitat”, continuă ea. |n trusa ei se găsesc branduri ca: Vichy, Ivatherm, L’Óréal Paris, Oxyance, Herbosophy, Stilla, Max Factor, Avon. Parfumul preferat este de mulţi ani “Miracle” de la Lancôme. Următoarea destinaţie din acea zi a fost un salon unde a ales un tratament facial pe bază de alge marine.  

    

Foto: Octav Ganea, arhiva personală

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața