Martinica, diamantul albastru

Nu-i asa ca ti-e dor de soare si de o baie in mare? Ai asteptat primii fulgi de nea cu nerabdare, dar tot mai mult iubesti caldura... Daca te inscrii in aceasta categorie, te invitam in insula Martinica. Soarele se prezinta in cantitati industriale, peisa
Martinica, diamantul albastru
Martinica, diamantul albastru

Situata la nord de Trinidad si Tobago, Martinica este o insula din Marea Caraibelor care apartine Frantei, asadar un teritoriu african cu puternice influente franceze. Insula este „pazita” de muntele vulcanic Pelle care a erupt ultima data in 1902, iar atuurile sale sunt: peisajele montane, padurile tropicale si plajele imense. Este un loc unde chiar merita sa stii macar putina franceza, pentru a nu pierde foarte mult timp explicandu-le localnicilor prin semne ceea ce doresti. Nu de alta, dar ai o multime de alternative placute: plimbari cu catamaranul, caiakul, barca cu motor (se poate si fara permis) pe mare, sarituri libere sau surf. Temerarii pot vizita nordul insulei pentru a se catara pe munti si pentru a explora padurile tropicale. Turistii mai comozi din fire sunt invitati in sud, la o portie de relaxare, unde plajele insorite si magazinele pline de tentatii sunt o mare atractie.

Capitala Martinicai este Fort de France, un oras-port plin de atractii turistice. Trebuie sa stii ca aici clima este tropicala, iar temperatura variaza intre 24 si 28 de grade Celsius tot timpul anului. Ploile uda Martinica in special in lunile de vara, insa se dueleaza cu soarele care are cele mai frumoase aparitii tot in acest sezon. Sa nu uitam! „Tranzactiile” se fac in euro.

The best of Martinique
Cele mai bune plaje sunt Anse-Mitan si Anse-à-l’Ane din Pointe du Bout. Pentru scufundari este bine sa alegi plaja Sf. Anne. Cei care doresc sa intre in contact cu natura si traditiile localnicilor trebuie sa ajunga in „Pointe les Salines” sau in imprejurimile plajei St. Anne. Daca te afli in capitala si vrei sa incerci fructe de mare made in Martinica, fa o rezervare la restaurantul „Le Blenac”. Bucatele creoleze sunt oferite la restaurantul Marie-Sainte, iar cele frantuzesti de „La Crew”. Cunoscatorii bucatariei fine se pot delecta cu preparatele oferite de localurile „La Cave au Vins” (bucatarie frantuzeasca traditionala) sau la „Le Planteur” care ofera pe langa privelistile mirifice si preparate fusion. Pentru a sta la un pahar de vorba, „Le Web Cyber Cafe” din Fort de France te asteapta. Turistii care vor sa inteleaga istoria insulei pot alege un tur al capitalei. Iar fanii 4×4 trebuie neaparat sa cunoasca imprejurimile insulei de pe patru roti. Parcul luxuriant „La Savane”, unde se afla statuia Imparatesei Josephina a lui Napoleon, sau hoinareala pe strazile Victor Hugo, Rue de la Republique sau Piata Monsignor Romero pentru buticurile frantuzesti sunt alte atractii ale capitalei. Marele duty-free al martinicanilor se numeste „Roger Albert” (Str. Victor Hugo nr. 7-9) si este un rai al bijuteriilor si al cosmeticelor.

Spa parfumat
Insula fara servicii de spa? Nuuu… Ei bine, dupa cum iti inchipuiai aici e raiul terapiilor spa. Fiecare hotel de lux este dotat cu astfel de centre. De exemplu, hotelul Cap Est Lagoon Resort & Spa ofera servicii de spa in parteneriat cu Guerlain, deci toate gusturile pot fi satisfacute. Printre terapii se numara si masajele: shiatsu, yin yang, tonic si sportiv, si masaje cu pietre. Nu sunt uitate nici baile cu hidromasaj, bai cu namol, hammam (baie turceasca) cu dusuri sub presiune. Un alt rasfat pus la dispozitia oaspetilor sunt gomajele realizate sub dusurile Vichy, gomaje cu fructul pasiunii, cu cocos, cu sapun negru, precum si impachetarile corporale cu argila verde, lapte de soia si cacao, ceai sau cafea arabica, ylang-ylang ori trandafiri.

Pestele e rege
Ca si Franta, Martinica are haine si mancaruri stilate. In contrast cu celelalte insule din Caraibe, aici meniul restaurantelor este mult mai divers. Insa un lucru e cert, regele din farfurie este pestele: fie ca este snapper rosu, peste-rege, peste-soare, soudoni (mici moluste comestibile). Se mai consuma si z’habitan (raci de apa dulce), lambi (scoici), arici de mare si languste. Pestele preparat in mod traditional are sosuri si condimente picante, dar poti comanda si varianta light. La capitolul bauturi domneste romul. Poti incerca diversele tipuri: cu ierburi (cu efect afrodisiac) sau rom cu suc de fructe. Un pahar de rom merge la fel de bine si intr-un club de noapte sau intr-un cazinou. Pentru impatimitii jocurilor de noroc exista doua cazinouri, unul in Pointe-du-Bout si altul in Schoelcher, aproape de capitala. In cluburi se aud ritmuri de Zouk (gen muzical ritmat specific caraibian).

 

La schi in Les Trois Vallees din Alpi
La schi in Les Trois Vallees din Alpi