Global Village, o călătorie în jurul lumii

Ţi-ai imaginat vreodată că poţi intra în contact cu tradiţiile şi cultura a peste 50 de ţări în câteva ore? Unele dintre acestea fiind probabil departe de lista destinaţiilor de vacanţă: Kuweit, Irak, Pakistan... Că poţi mânca un sandviş din Palestina, savura o îngheţată din Iran, că îţi poţi cumpăra bijuterii din Afganistan, decoraţiuni din Africa şi eşarfe din caşmir din India?
Global Village, o călătorie în jurul lumii

Ţi-ai imaginat vreodată că poţi intra în contact cu tradiţiile şi cultura a peste 50 de ţări în câteva ore? Unele dintre acestea fiind probabil departe de lista destinaţiilor de vacanţă: Kuweit, Irak, Pakistan… Că poţi mânca un sandviş din Palestina, savura o îngheţată din Iran, că îţi poţi cumpăra bijuterii din Afganistan, decoraţiuni din Africa şi eşarfe din caşmir din India?

După o plimbare cu autobuzul ce a durat peste o oră, am intrat pe o poartă imensă. 10 ricşe împodobite colorat stau aliniate. “Şoferul” uneia dintre ele ne invită la drum. Câteva familii de indieni (doamnele poartă sari-uri colorate) coboară din alte ricşe. Pentru o secundă m-am crezut din nou în India. Însă este mult prea multă linişte, mult prea mult spaţiu… De data aceasta este Dubai.

Unul dintre cele mai cosmopolite locuri din lume, unde trăiesc şi muncesc 100 de naţii diferite. Dincolo de paradisul tehnologic cu care te cucereşte acest emirat sau mai bine zis simultan, întâlneşti o diversitate culturală de excepţie. Pentru asta trebuie însă să te abaţi de la tentaţiile numite: zgârie-nori, mall, plajă (nu neapărat în această ordine) şi să colinzi cartierele şi pieţele în care locuiesc cei ce au ales să-şi lase în urmă locurile natale şi familiile şi să trăiască aici. Am încheiat paranteza.

Tocmai, am intrat pe poarta Global Village un târg ce se întinde pe multe hectare la care participă expozanţi din peste 50 de ţări. Pavilioane imense în faţa cărora sunt expuse simboluri îi sunt dedicate fiecărei ţări sau continent expozant. Brazilia, India, China, Pakistan, Irak, Afganistan, Egipt, Vietnam, Iran, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kuweit, Palestina, Sri Lanka, Siria, Maroc, Europa de Est, Africa de Sud, Liban, Tunisia, Malayezia şi Singapore, Turcia, Iordania, Africa, Corea de Sud, Hong Kong, Spania, Quatar, Austria, Grecia, Thailanda, Filipine, Yemen, Bahrain conturează harta pe care o ai de parcurs în intervalul orar 16.00-00.00, de marţi-până duminică, anual din octombrie până pe 30 martie, cât este deschis târgul. Un bilet costa 10 lei.

Pentru un plus de condimente, pe lângă pavilioane se află şi un parc de distracţii imens dotat cu maşinării la modă în Europa şi SUA (mountain-russe, roată cu gondole etc.). De asemenea, seara au loc spectacole de muzică, dans, teatru tradiţionale la care participă artişti din toată lumea. Atâtea ţări, atâtea minunăţii – sunt expuse spre vânzare: haine tradiţionale, încălţăminte, obiecte artizanale pentru decor, parfumuri, bijuterii, covoare, carpete, tablouri, poşete, portofele extrem de colorate, din materiale diverse, majoritatea hand-made.

Evident, aproape fiecare ţară vrea să-şi încânte turiştii cu preparate culinare specifice. Am fost însoţită de 2 români şi 2 indieni în acestă “excursie mondială”. Pentru a celebra diversitatea culturală şi în mod propriu am ales să port un sari colorat primit cadou de la Sonal, prietena mea indiancă şi un accesoriu pentru păr, Fandacsia, made in România. Am început explorarea cu Brazilia.

Mi-au atras atenţia câteva bijuterii din lemn, însă niciuna dintre aşteptările mele nu a fost realistă. Nimic din veselia braziliană, nimic din culorile ameţitoare de la Carnavalul de la Rio nu erau prezente. În schimb, când am ajuns la Pakistan am fost uluită de paleta de culori. M-am îndrăgostit de sandalale tradiţionale. Circa 60 lei costă o pereche.


A urmat China, cu ale sale minuni. Unele obiecte aveau totuşi o calitate mai bună decât ceea ce numim “chinezării”. Evident, nu erau expuse doar haine şi accesorii din sfera tradiţională, ci şi multe “fake-uri” poşete cu sigle celebre, brăţări cu logo-uri evidente, eşarfe. Culmea, acestea aveau preţuri mai mari decât cele tradiţionale! În schimb, am rămas plăcut impresionată de picturile din Irak şi mi-aş fi dorit să gust din murăturile din Bagdad. Însă, am avut ocazia să încerc vişine murate din Iran – deşi arată apetisant, sunt sărate şi acre în acelaşi timp.

Noroc cu falouda cu fistic – îngheţata iraniană. (Cea mai bună falouda este kulfi falouda – are în plus nişte tăiţei dulci şi seminţe şi fructe uscate – şi se găseşte la indieni). Mâncarea iraniană este deosebit de gustoasă, iranienii folosesc multe condimente şi fructe uscate – precum seminţele de rodii deshidratate – pentru a o aroma. Recunosc, că îmi doresc să ajung în Afganistan după ce am văzut cu ochii mei cât de frumos este portul popular şi cât de spectaculoase sunt bijuteriile.

Obiecte interesante şi zâmbete largi am găsit în pavilionul dedicat Africii. Mii de obiecte din lemn pentru decor, scaune, bijuterii, măşti din lemn, păpuşi din cârpe, statuete, castroane, linguri din lemn, colivii, muzică, ceaiuri. Mi-a plăcut ceaiul din Zanzibar. Punctul forte a fost standul cu poşete, curele, portofele din piele de şarpe şi crocodil. România nu mai avea stand în Pavilionul Europa de Est – aşa că am trecut fulgerător prin zonă, pentru că vizita devine contracronomentru.


Te minunezi de ce găseşti la un anumit stand, însă nu ştii ce pot avea vecinii. Aşa că nu o dată, am alergat al propriu. Turcia, foarte bine reprezentată evident, comercianţii pur sânge se cunosc. Baclava, rahat, obiecte din ceramică pictate, narghilele tot ce îţi doreşti. Grecia, de asemenea. Ouzo, salată grecească, brânză feta, muzică tradiţională şi multe măsline. Evident, preţurile sunt negociabile. În această parte a lumii, târguitul este o artă. Dintre toţi cei de la care am cumpărat, vietnamezii şi egiptenii au fost cei care au rezistat tentaţiei de a ajusta preţurile.

Nici măcar un dirham. Însă negociatul, cu sau fără succes, condimentează vizita la Global Vilage. Comercianţii din Thailanda, Malayezia m-au dezamăgit pentru că 90% din marfa lor era reprezentată de “chinezării”. Prea puţin din cultura lor se regăsea. Plastic şi globalizare… Însă, revanşa a fost luată la indieni. O călătorie în India pe repede înainte a urmat.

Condimente (toate zonele populate de către indieni prin miros de curry), bijuterii hand made (mulţi artişti le lucrează chiar în faţa ta), eşarfe din cel mai fin caşmir, umbrele, păpuşi, sari-uri, rochii de nuntă din toate zonele Indiei te îmbie. Printre tarabe, observ o indiancă foarte frumoasă îmbrăcată într-un sari turcoaz. Îmi face semn să mă apropii. Zâmbeşte şi îmi aranjează sari-ul. Experienţe unice! Apoi imortalizăm momentul.

După ce îţi trec prin faţa ochilor atât de mulţi oameni şi atât de multe obiecte interesante, ameţeşti. Oricât de mult ţi-ai dori nu ai cum să vizitezi în condiţii relaxante tot târgul. Deşi nu era prevăzut în program, am revenit într-o altă zi pentru a vizita şi restul standurilor… Curiozitatea este maximă. Am fost fascinată de rochiile egiptene, sandvişuri din Palestina, brânză din Liban, portul tradiţional din Oman, florile deşertului (formaţiunile din nisip sub formă de flori) şi doamnele care făceau prăjituri ce semănau cu bijuteriile la propriu (sub formă de trandafiri, mov şi aurii) – pavilionul Tunisia. 

După Global Village ai impresia că ai călătorit pe cel puţin jumătate din mapamond. Atât de multe gusturi, culori, forme, obiceiuri la un loc, atât de multe limbi vorbite, atât de multe culturi, religii, credinţe, speranţe, zâmbete te fac să te simţi ca un adevărat cetăţean al planetei.       

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
Luxemburg – jungla din mijlocul Europei
Luxemburg – jungla din mijlocul Europei
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee