Cumparam, cumparam, ne imbolnavim!

Atunci cad cumparaturile devin nelipsite de pe lista activitatilor zilnice e cazul sa apelezi la ajutor specializat.
Cumparam, cumparam, ne imbolnavim!
Cumparam, cumparam, ne imbolnavim!

Desi pare a fi cea mai „placuta” afectiune, boala shoppingului face din ce in ce mai multe victime si are efecte negative serioase. Cum se manifesta? La cel mai mic semn de tristete ori din plictiseala sau singuratate, magazinele sunt luate cu asalt. Cumpararea multor lucruri (chiar daca nu sunt necesare) produce satisfactie pe moment, dupa care se instaureaza o stare de tristete combinata cu frustrare. In unele cazuri, episoadele se repeta chiar si de 4-5 ori pe saptamana. Pe termen lung, efectele negative se rasfrang atat pe plan psihic, familial, cat si pe cel financiar.

Oana (29 de ani, Bucuresti) este atat de ahtiata dupa shopping incat ar renunta oricand la o vacanta in doi pentru ca a aparut la Zara noua colectie. Si acesta nu ar fi singurul sacrificiu pe care l-ar face pentru a-si cumpara haine. Cat mai multe haine.

Si-a mintit de multe ori sotul pentru a nu o certa din cauza cantitatii. Cum a ajuns aici? La inceput, Oana a considerat ca daca ea are un salariu mai mare decat al lui este normal sa-si cumpere mai multe decat el si, ca sa nu-l faca sa se simta prost, l-a menajat ascunzand hainele si ca a cheltuit chiar si din… rezervele destinate renovarii casei.

Numai ca o data ce garderoba se mareste, nevoile devin tot mai mari, gustul pentru haine se eleveaza, iar oferta este foarte generoasa. Ea considera ca hainele spun multe lucruri despre tine si astfel nu o data s-a trezit (la birou fiind) ca nu este multumita de hainele in care este imbracata si a mers rapid la mall sa-si reimprospateze look-ul.

Spre exemplu, in februarie si-a cautat un alt job (mai bine platit) si inainte a de merge la unul dintre interviuri a intrat rapid intr-un magazin si si-a schimbat complet vestimentatia.

Vanzatoarele-complice

Cum ii sta bine unei shopaholice, Oana se intelege bine cu toate vanzatoarele de la magazinele preferate si acestea au incredere sa-i pastreze piesele care i-au atras atentia, daca este insotita si nu le poate cumpara pe loc. Si nu doar cu aceste vanzatoare are o relatie cordiala, ci si cu cele de la magazinasele de cartier din jurul casei ei. De ce?

Pentru a nu-si da seama sotul ei de hainele noi, dimineata pleaca de acasa imbracata in vesminte mai vechi, iar in 10 minute se schimba intr-unul dintre aceste buticuri. Exact ca in filmele cu adolescenti! Seara, trece intai pe la magazin, se schimba si apoi se duce acasa.

Tu esti o „fashion-victim”?

Dar cum ulciorul nu merge de multe ori la apa, intr-o seara, s-a intalnit cu sotul inainte de a se schimba si a trebuit sa-i explice provenienta hainelor. Cum era de asteptat, relatia dintre cei doi a inceput sa fie tot mai tensionata dupa ce el si-a dat seama ca o buna parte din banii destinati renovarii casei (bani stransi la nunta) s-au transformat intr-un maldar de haine!

Dar a trecut si acest moment tensionat, iar Oana exploreaza magazinele si totodata limitele pasiunii pentru haine.

Sacrificii de dragul hainelor

Ceea ce este interesant este ca Oana nu este atrasa de cosmetice in mod special, le cumpara pe cele mai ieftine pentru a economisi bani in favoarea hainelor. La fel procedeaza si cu mancarea. Nu cheltuieste nici un leu in afara valorii bonurilor de masa primite de la serviciu, ba chiar ii reproseaza sotului ca mananca prea mult!

Desi majoritatea shopaholicelor sunt devoratoare de reviste de moda, Oana nu cumpara reviste, din acelasi motiv – sa faca „economii“.

Sexul si cumparaturile

Pe langa considerentele financiare, pasiunea pentru shopping are efecte negative chiar si pe plan sexual. Potrivit unui studiu efectuat in Marea Britanie, femeile intre 19 si 45 de ani se gândesc sa cumpere lucruri la fiecare 60 de secunde, in timp ce barbatii se gândesc la sex la fiecare 52 de secunde.

Ingrijorator este faptul ca majoritatea femeilor participante la acest sondaj prefera sa mearga la cumparaturi decat sa petreaca timp mai mult cu partenerii.

Se pare ca peste 15 milioane de americani sufera de boala shoppingului, insa multi dintre ei returneaza obiectele la magazine. Economia americana pierde anual un miliard de dolari din cauza returnarilor cumparaturilor.

Ocoleste zonele comerciale. Iesi cu prietenii la orele in care obisnuiai sa colinzi magazine!

Cum sa nu mai cumperi

Ca orice boala, adictia pentru cumparaturi poate fi tratata. Cei care merg la psiholog au parte de terapii individuale, terapii de grup, terapii de cuplu anti-shopping compulsiv, medicamente antidepresive etc. Cum poti tine in frau obsesia pentru cumparaturi?

Tine un jurnal al cumparaturilor si descrie toate sentimentele si starile care te incearca in legatura cu obiectele cumparate. Nu lua cardul la tine! 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
De unde vine rivalitatea intre femei?
De unde vine rivalitatea intre femei?
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat