Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Bolnavii de hepatita C, privaţi de tratamentul care le-ar putea salva viaţa

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor respinge declaraţiile făcute recent de domnul profesor doctor Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei consultative de gastroenterologie de pe lângă Ministerul Sănătăţii, referitoare la întreruperea prescrierii tratamentelor utilizate în prezent împotriva hepatitei C.

Acesta a declarat recent, într-un ziar local, că terapiile compensate actualmente în România împotriva virusului hepatitei C nu ar mai trebui prescrise deoarece va fi disponibilă în următorii ani o altă generaţie de medicamente antivirale.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor recomandă specialiştilor şi autorităţilor publice din domeniul sănătăţii - Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - să nu adere la declaraţiile sus-menţionate, care sunt de natură să blocheze accesul pacienţilor la tratament, să-i inducă în eroare şi să-i condamne pe unii dintre aceştia la moarte sigură.

De asemenea, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) consideră că o mare parte a pacienţilor români nu mai pot aştepta ani de zile tratamentele antivirale viitoare şi că este imperios necesar ca specialiştii şi autorităţile în domeniu să compenseze cele mai eficace terapii disponibile în prezent în România, respectiv inhibitorii de protează de generaţia I, Boceprevir şi Telaprevir.

Mai mult decât atât, ANPP constată cu satisfacţie progresele ştiinţifice în tratamentul hepatitei C şi sprijină compensarea unei game cât mai diverse de alternative terapeutice în lupta împotriva hepatitei C, care să fie administrate ţintit la grupele de pacienţi cu cele mai bune şanse de vindecare, în condiţii de suportabilitate a costurilor.

Obiectivul final al ANPP şi al statului român este vindecarea cât mai multor pacienţii cu hepatita C, indiferent de terapia folosită şi ţinând cont de resursele bugetare limitate disponibile.

În legătură cu terapiile invocate de domnul profesor Pascu se fac următoarele precizări, pentru a evita inducerea în eroare a pacienţilor români, specialiştilor şi chiar a autorităţilor publice:

1. Tratamentul cu inhibitorii de protează de generaţia I este disponibil în statele membre ale Uniunii Europene încă din anul 2011, dar nu este compensat nici în prezent în România. Pacienţii români aşteaptă de peste trei ani tratamentul cu aceste molecule, timp în care boala lor s-a agravat, iar unii chiar au decedat.

2. Tratamentul cu inhibitorii de protează de generaţia I este eficace în lupta împotriva hepatitei C, fapt demonstrat deja în practica medicală. Pentru categoriile de pacienţi naivi şi experimentaţi cu răspuns virusologic timpuriu eficacitatea lor este similară cu cea a moleculelor din generaţia II, la un cost mult mai redus. Tratamentul acestor categorii de pacienţi cu inhibitorii de protează de generaţia I este o soluţie cost-eficace şi pentru fondul de asigurări de sănătate.

3. Tratamentul cu inhibitorii de protează de generaţia I poate fi administrat imediat pacienţilor români, cu condiţia să fie inclus pe lista de compensare, în timp ce unele din terapiile de generaţie II nu au primit încă autorizaţie de punere pe piaţă din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM). De aceea, ANPP nu poate indica pacienţilor un orizont de timp când acestea vor fi disponibile şi compensate în sistemul de sănătate din România.

4. În ceea ce priveşte asocierea în tratament cu interferonul, trebuie să facem precizarea că terapia de generaţia II autorizată deja de către AEM are indicaţie în tratamentul pacienţilor cu hepatita C genotipul 1 în combinaţie cu peginterferon alfa şi ribavirină, adică exact tratamentul standard pe care domnul profesor Pascu îl denunţă. Singura indicaţie fără adăugarea interferonului este pentru un grup restrâns de pacienţi, care au intoleranţă la acesta, însă eficacitatea se înjumătăţeşte, iar durata şi costurile tratamentului se dublează.

“Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor doreşte şi militează pentru accesul cât mai multor pacienţi români la cele mai eficace şi sigure tratamente disponibile. În acelaşi timp, dezaprobă declaraţiile unor specialişti şi autorităţi care induc în eroare pacienţii şi creează aşteptări nerealiste. Atragem atenţia asupra responsabilităţii pe care aceştia o poartă sugerând întreruperea neselectivă a tratamentelor actuale până la compensarea altora într-un orizont de timp neclar. Având în vedere numărul mare de pacienţi români cu hepatita C şi costul ridicat al tratamentelor, recomandăm specialiştilor şi autorităţilor din sănătate să fie pragmatice şi să utilizeze ţintit toate terapiile disponibile în funcţie de cost-eficacitatea lor pe categorii de pacienţi. Numai în acest fel vom reuşi să redăm sănătatea cât mai multor pacienţi români şi familiilor acestora.” a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.Citește și:
Un nou medicament ar putea vindeca hepatita C
Hepatita C si regimul de viata indicat
Hepatita - 10 lucruri importante de stiut
GANDUL.RO: Când scăpăm de măști. Nelu Tătaru a făcut anunțul!
EVZ.RO: Ilie Năstase nu mai divorțează? Ce fotografii a...
CAPITAL.RO: Se conturează un scenariu-șoc în politică. Alegerile...
Exclusiv Online - 06.05.2014 Sursă foto: Shutterstock
Hrana sângelui tău. Ce mâncăm pentru un sânge curat, lipsit de toxine, fără de care bolile au undă verde Doctorulzilei.ro Hrana sângelui tău. Ce mâncăm pentru un sânge curat, lipsit de toxine,...
Biserica Catolică și Biserica Anglicană reunite de Duminica Rusaliilor Infoactual.ro Biserica Catolică și Biserica Anglicană reunite de Duminica Rusaliilor
Mesaj dur pentru toți iubitorii de animal: „Animăluțele au dreptul la viață…” Animalzoo.ro Mesaj dur pentru toți iubitorii de animal: „Animăluțele au dreptul...
Gemeni Gemeni 22 May - 21 June

Cineva va interveni în planurile dumneavoastră şi acest lucru vă va enerva, dar nu este cazul să vă manifestaţi supărarea. Încercaţi să discutaţi nemulţumirile dumneavoastră cu persoana...citește mai departe

×

Gandul.ro
Se întâmplă după 1 iunie! Ce pățesc românii care ies din localitate fără declarație Se întâmplă după 1 iunie! Ce pățesc...
CORONAVIRUS. Nu gura este poarta de intrare...
Senator BĂTUT MĂR în direct la TV! Atacul-fulger...
Go4it.ro
Au cumpărat brocoli. Au deschis punga după 14 zile și au încremenit Au cumpărat brocoli. Au deschis punga după...
SUV-ul ei a luat-o razna. La diagnoză,...
Nepoata unui milionar, vecin de ministru,...
ProMotor.ro
RUSOAICELE folosesc această metodă pentru a obține benzină GRATIS - VIDEO viral RUSOAICELE folosesc această metodă pentru...
Povestea INCREDIBILĂ a mecanicului auto...
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite...
Descopera.ro
A CONDUS România timp de 24 de ani şi a murit de 30 de ani. IMAGINI neştiute până acum cu Nicolae Ceauşescu. Au stat la SECRET zeci de ani A CONDUS România timp de 24 de ani şi...
Cea mai mare MINCIUNĂ legată de coronavirus...
DOVEDIT științific! Metoda SIMPLĂ care...
ULTIMA ORĂ
Au cumpărat brocoli. Au deschis punga după 14 zile și au încremenit

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .