Legumele. Proaspete, congelate sau din conserva, sunt alimentele care pot fi consumate fara nici o problema de catre copii, tineri, adulti si varstinici deopotriva. Continutul lor in vitamine, minerale si fibre le-a ridicat la rangul de vedete ale oricarei diete echilibrate recomandate de nutritionisti. Tot ele au fost si subiectul seminarului organizat in octombrie de Bonduelle si revista CSID.
Peste 300 participanti, multe tinere, subiecte si intrebari interesante – iata in cateva cuvinte cum a decurs seminarul „Legume pentru o sanatate activa” organizat in luna octombrie de Bonduelle si revista „Ce se intampla, doctore?”.
Cred ca, dupa discursul colocvial, presarat cu mult umor al chirurgului Gabriel Mitulescu, cel mai faimos proctolog din Romania, multe persoane din sala vor introduce legumele si fructele cat mai putin prelucrate termic in alimentatia zilnica. Nu stiu daca ne vom apuca de pus muraturi, dupa modelul lui personal, dar cu siguranta vom cauta la piata legumele cu aspect cat mai natural si le vom ocoli pe cele cu aspect de „plastic”.
De la directoarea de marketing de la Bonduelle, Monica Rosu, am aflat ca nu trebuie sa ne ferim in ziua de azi de conservele „de tabla”, intrucat au o folie protectoare siliconata intre invelis si continut care impiedica transferul oxizilor de aluminiu catre produse. In plus, Monica Rosu ne-a asigurat ca legumele valorificate de Bonduelle nu sunt modificate genetic.
Putem trai peste 100 de ani
Vesti bune am primit si de la prof. dr. Ioan Nedelcu care a venit la seminar direct de la aeroport. El a participat la Paris la un congres antiaging. Ne-a dezvaluit in premiera cateva noutati care au lasat pur si simplu asistenta cu gura cascata.
Cel mai mare impact l-a avut informatia ca, in scurt timp, oamenii vor avea sansa sa traiasca in jur de 130 de ani, gratie unui stil de viata sanatos, cladit pe studierea genomului individual, pe terapia de reechilibrare hormonala (in special pe baza hormonului de crestere), pe terapii cu celule stem.
Din punctul de vedere al profesorului Nedelcu, dieta ideala pare a fi cea a omului preistoric, care se hranea mai mult cu carne slaba, fructe, radacinoase, cateva legume si multe…. frunze! Evident, totul cat mai proaspat. A! Si omul preistoric facea mult sport, alergand dupa vanat sau alergand ca sa nu fie… vanat!
Specialistii prezenti la seminar au pledat pentru includerea vegetalelor in orice dieta. Broccoli, spanac, porumb, sfecla rosie – sunt doar cateva dintre variantele super sanatoase pe care le putem consuma proaspete, congelate sau din conserva. Ele isi pastreaza astfel toate proprietatile.
Citeste si De ce sunt ciupercile super-alimente
Mananca, iubeste, hraneste-te, iubeste-te
Foto: ADRIAN STOICOVICIU, SHUTTERSTOCK