Copiii viitorului, genii digitale sau ecologisti convinsi?

Cercetatorii spun ca poti sa decizi singura ce sex va avea copilul tau.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copiii viitorului, genii digitale sau ecologisti convinsi?
Copiii viitorului, genii digitale sau ecologisti convinsi?

Nu stim cum vor trai copiii nostri peste 20 de ani. Cel mai probabil, inconjurati de o tehnologie la care in prezent nici macar nu visam. Dar daca dezvoltarea rapida o sa-i duca la polul opus si o sa ne vedem odraslele –  pe atunci aflate la varsta maturitatii – ca fac tot ce le sta in putinta sa se intoarca la valorile primordiale, sa respecte in primul rand natura si mai putin confortul „digitalizat”?

In 2001, un creator de jocuri electronice destinate invatarii si consultant pe probleme de invatamant, Mark Prensky, spunea ca adultii -„imigrantii digitali” – care au invatat sa foloseasca computerul la varsta maturitatii sunt la o distanta uriasa fata de proprii lor copii.

Cei care azi se afla in prima parte a copilariei s-au nascut cu tehnologia digitala la picioare. Astfel, copiii – „nativii digitali” –  gandesc si proceseaza informatiile fundamental diferit fata de parintii lor, mai spune expertul. Aceasta e doar o parere si nu rezultatul unui studiu amplu. Dar in Statele Unite, unde testele de inteligenta se fac de mai bine de 70 de ani la scara larga, majoritatea tinde sa-i dea dreptate lui Mark Prensky.

In prezent, pustii din Statele Unite obtin la testele de inteligenta scoruri mai mici la capitolul capacitati de comunicare (capacitatea de ascultare, marimea vocabularului) si rezultate de-a dreptul spectaculoase la sectiunea non-verbala care se bazeaza in principal pe imagini.

Aceasta sectiune e vizibil superioara in ultimii 10 ani. Adica pustilor le merge mintea mai bine decat noua? Da. Realitatea este ca generatiile obtin scoruri din ce in ce mai mari la testele de inteligenta in fiecare an, din 1930 incoace, cand in SUA au inceput sa fie folosite aceste masuratori. Concluzia?

Suntem mai destepti daca standardul nostru de viata creste. Problema este pana unde va creste acest standard si, o data atins apogeul, vom vrea sa restructuram societatea digitala sau, dimpotriva, sa alegem o viata in mijlocul naturii. Sa incepem totusi cu inceputul, adica de la conceptie. Din acest moment, parintii ar putea face alegeri grave.

Chiar e bine sa alegi sexul bebelusului?

Nu de foarte mult timp, un medic roman a luat medalia de aur la Salonul International de Inventica Genius pentru un dispozitiv care determina sexul copilului atat in perioada sarcinii, cat si in momentul conceperii. Inventia e brevetata la OSIM si se numeste „discul femeii”. Cum se alege ziua procrearii?

Daca un cuplu doreste sa conceapa un baiat, va trebui sa aiba relatii sexuale exact in ziua ovulatiei, zi pe care „discul femeii” o indica. Daca un contact sexual a avut loc, de exemplu, cu 2-3 zile inainte de ziua ovulatiei, sexul viitorului copil va fi 100% feminin, intrucat spermatozoizii masculini nu vor supravietui mai mult de 24 de ore.

Mai simplu de atat nici ca se poate! In plus, pare un lucru dragalas pentru parintii care au acasa o fetita sau un baietel si isi doresc ca urmatorul copil sa fie de sex opus. Insa daca intr-adevar ne alegem sexul viitorului copil, incalcam una dintre cele mai mari legi ale geneticii care spune ca in orice moment, in lume, se naste un numar perfect egal de fetite si de baietei.

Chiar daca pe parcurs acest raport se schimba si in lume exista mai multe reprezentante ale sexului feminin, la nastere raportul e perfect egal si determinat in mod ideal de mama natura. Cu alte cuvinte, ne facem un bine daca schimbam o lege a naturii? Consecintele pe termen lung ar putea fi de-a dreptul dezastruoase.

Aruncam computerul sau nu?

Am trecut de momentul procreerii. Sa spunem ca avem un copil de varsta scolara sau prescolara disperat, ca majoritatea de altfel, dupa computer. Cei mai multi specialisti incrimineaza orele multe petrecute in fata calculatorului, desi Internetul poate fi un mijloc ideal de studiu.

Sa nu uitam, totusi, ca Internetul este cea mai mare si mai facila biblioteca mondiala. Revenind la parerea lui Mark Prensky, copiii agatati de computer isi structureaza inteligenta radical altfel fata de cei care le sunt parintii. Efectele pe termen lung? Vom vedea.
Cu toate insa ca accesul la informatie este extrem de facil, pentru ca grija pentru educatie a crescut in toate tarile si ca micutii sunt realmente mai destepti decat cei care le sunt parinti, totusi procentul geniilor nu s-a modificat.

Potrivit studiilor intre 5-10% din populatia lumii e reprezentata de supradotati, acelasi procent care se regasea si la inceputul secolului IX. Un supradotat depaseste pragul de 140 la testele de inteligenta Wisc-III (speciale pentru copii) si care pot fi facute de la 6 ani. Iar daca la aceste teste scorul este de 180, ne uitam la un geniu rar.

Inveti acasa sau la scoala?

Insa nimeni nu ne poate garanta ca micutii, asa destepti cum sunt, vor merge pe acelasi drum ascendent al industrializarii. Poate se va intampla total invers. In lume, deja exista conceptul „Homeschooling”, adica invatamantul acasa, unde parintii pot avea controlul absolut in prima parte a copilariei asupra informatiilor pe care le asimileaza tanarul creier.

Parintii, in colaborare cu scoala, isi iau angajamentul ca se vor ocupa de eductia copiilor lor. Mai apoi, elevii sustin aceleasi examene finale ca si cei care invata in scolile publice si au dreptul sa se inscrie la liceu sau la facultate.

Din studiile realizate reiese ca parintii opteaza pentru homeschooling, deoarece considera ca micutul primeste o educatie mai buna acasa decat la o scoala coplesita de tehnologie si care nu insista pe morala si pe adevaratele valori ale vietii, in care respectul pentru natura are loc prioritar.

Insa nu putem sa nu remarcam ca aceasta este inca o piedica in calea socializarii si a crearii inteligentei sociale. Chiar daca scoala de acasa e criticata, are deja milioane de elevi in tarile vestice.

In Romania, homeschooling-ul este intalnit doar pentru elevii care nu se pot deplasa, insa nu s-a pus niciodata in discutie posibilitatea introducerii acestui sistem la nivel national. Subiectul evolutiei celor care acum sunt copii ramane deschis. Oricum, totul depinde de ei!


Citeste si Poti decide singura sexul viitorului tau copil
                 
Copilul meu este… altfel

Foto:  GULIVER, SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Teste genetice in sarcina
Teste genetice in sarcina
Recomandare video
Cum se tratează multimodal cancerul colorectal