Cum trebuie gătite ciupercile ca să-şi păstreze substanţele nutritive

Ciupercile sunt surse excelente de fibre, proteine, aminoacizi şi vitamine, însă un nou studiu sugerează că felul în care le gătim poate distruge complet nutrienţii din aceste legume sănătoase.
23.05.2017
Cum trebuie gătite ciupercile ca să-şi păstreze substanţele nutritive

Ciupercile sunt surse excelente de fibre, proteine, aminoacizi şi vitamine (B1, B2, B12, C, D, E), însă un nou studiu sugerează că felul în care le gătim poate distruge complet nutrienţii din aceste legume sănătoase. 

Potrivit cercetătorilor spanioli, conţinutul nutriţional al ciupercilor poate fi semnificativ afectat de temperaturile la care sunt gătite.


Experţii au testat mai multe metode de gătire a ciupercilor, precum fierberea, prepararea la cuptorul cu microunde, la grătar sau prăjite. Ei au descoperit că cea mai eficientă metodă, din punctul de vedere al păstrării nutrienţilor, este cea la grătar sau la microunde. 

Ciupercile prăjite în ulei şi cele fierte se pare că nu mai conţin aproape deloc substanţe nutritive şi, implicit, nu mai au niciun fel de acţiune benefică asupra organismului. 

„Fierberea sau prăjirea ciupercilor duce la pierderea masivă a conţinutului de proteine şi antioxidanţi”, spune Irene Roncero, unul dintre autorii studiului. 

În schimb, prepararea ciupercilor la grătar sau la cuptorul cu microunde asigură menţinerea conţinutului de nutrienţi, ba chiar poate spori cantitatea de antioxidanţi, dacă adăugăm puţin ulei de măsline extravirgin. 

Rezultatele cercetării au fost publicate în International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea