Durerea musculară – cum să o tratezi corect

În sezonul rece, unii acuză des dureri musculare. Însă nu toată lumea le tratează corespunzător. Medicii zic - pastilele antiinflamatoare nu se iau după ureche!
Durerea musculară – cum să o tratezi corect
Durerea musculară - cum să o tratezi corect, foto Shutterstock

Aproape toată lumea simte dureri musculare din când în când, ceea ce poate face ca acţiuni cotidiene cum sunt ridicarea din pat, urcarea scărilor şi ridicarea unor obiecte să fie dureroase. Suferinţa provocată de durerile musculare poate fi deranjantă pe termen lung şi îţi poate limita capacitatea de a te deplasa în voie.

Pe lângă sedentarism şi repausul la pat atunci când acuzăm dureri musculare care nu survin în urma unui traumatism, luxaţii, accident, o altă greşeală este să autoadministrăm pastile anti-durere din prima clipă fără a consulta un specialist. În general, muşchii se refac prin mişcare.

Dureri musculare – tratamente generale

Evident, există şi situaţii în care se impune tratamentul cu medicamente antiinflamatoare, creme specifice aplicate local. În cazul în care durerea este provocată de inflamaţii, simptomele pot fi ameliorate prin comprese sau duşuri cu apă rece (dacă durerea este însoţită de umflături), precum şi masaj terapeutic cu unguente specifice.

Dacă durerea musculară devine severă şi este greu de suportat, sfatul unui specialist se impune de urgenţă. Acesta poate recomanda exerciţii fizice specifice pentru reabilitarea musculaturii. De asemenea, pentru a exclude afecţiunile anterioare, medicul poate solicita teste de imagistică, cum sunt radiografiile, RMN-ul sau examinările CT, precum şi analize de sânge.

Recomandări: