5 semnale de alarmă la care să fii atent dacă ai fost înțepat de țânțari. Medic: „1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală”

27.07.2021
5 semnale de alarmă la care să fii atent dacă ai fost înțepat de țânțari. Medic: „1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală”
Sursa foto: Shutterstock

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, avertizează că sunt 5 semnale de alarmă la care să fii atent dacă ai fost înțepat de țânțari, deoarece pot deveni letale.

Medicul a precizat, într-o postare pe Facebook, care sunt cele cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital dacă ai fost înțepat de țânțari, mai ales că virusul West Nile a fost depistat deja în România. Specialiștii în boli infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de infecție cu virusul West Nile.

Ai fost înțepat de țânțari? Iată când trebuie să mergi urgent la medic

Sunt 5 semnale de alarmă care impun prezentarea la urgență:

Aceste simptome apar la 2-8 zile după ce ai fost înțepat de țânțari, precizează medicul. Totuși, 90% dintre cei infectați cu virusul West Nile nu prezintă simptome. Ceilalți pot acuza manifestări diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.

De reținut că simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni și că efectele neurologice pot fi permanente!

Ce trebuie să știi:

  1. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă;
  2. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile;
  3. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie), starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

Potrivit medicului, 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

Principala cale de transmitere a virusului West Nile la om este înțepătura de țânțari. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut), atenționează medicul. Totuși, probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. De asemenea, transfuziile pot fi o sursă de infecție.

Prevenția, cea mai bună alternativă

Pentru a evita să ne infectăm cu virusul West Nile, cea mai bună armă este prevenția, spune dr. Ciuhodaru.

Evitați înțepăturile de țânțari (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele, spune medicul.

De asemenea, specialistul recomandă să purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi.

Țânțarii pot înțepa și prin haine! Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de permethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.

Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor – o altă măsură preventivă contra înțepăturilor de țânțari.

Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee