Ce șanse ai să rămâi însărcinată dacă trompele uterine sunt înfundate?

Se estimează că peste 30% dintre femeile care încearcă să conceapă un bebeluș se confruntă cu trompele uterine înfundate.
Ce șanse ai să rămâi însărcinată dacă trompele uterine sunt înfundate?
Se estimează că peste 30% dintre femeile care încearcă să conceapă un bebeluș se confruntă cu trompele uterine înfundate.

O infecție din adolescență care nu a fost tratată la timp aduce, din păcate, surprize neplăcute la maturitate. Se estimează că peste 30% dintre femeile care încearcă să conceapă un bebeluș se confruntă cu trompele uterine înfundate, deseori o consecință a infecțiilor care nu au fost depistate și tratate corect la vremea lor.

Înfundarea sau blocarea trompelor este una dintre cauzele principale de infertilitate feminină și motivul frecvent invocat de medic pentru a urma o procedură de fertilizare in vitro dacă femeia respectivă își dorește copii.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, răspunde la cea mai arzătoare întrebare privind acest subiect: pot să rămân însărcinată dacă am trompele înfundate?

De ce se înfundă trompele?

Pentru că prevenția este întotdeauna de preferat tratamentului, e bine să știi ce poți face pentru a preîntâmpina diagnosticul de trompe uterine înfundate.

În acest scop, trebuie cunoscute cauzele care duc la înfundarea trompelor și măsurile pe care le poți lua pentru a reduce acest risc.

Deseori, femeile află că au trompele înfundate atunci când nu reușesc să rămână însărcinate. Simptomele pot fi adesea ignorate deoarece pot părea normale sau se consideră că vor trece de la sine ori cu analgezice, cum ar fi: menstruația abundentă, dureroasă, secrețiile urât mirositoare, cu o culoare neobișnuită, durerea la urinare sau în timpul actului sexual.

Infecțiile cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoreea, trichomoniaza etc.) sunt cele mai comune cauze ale trompelor înfundate cu lichid toxic pentru embrion – afecțiune numită hidrosalpinx.

Dar sunt și alte cauze sau factori de risc ce pot favoriza îngustarea sau blocarea trompelor uterine, precum endometrioza, fibromul uterin sau tuberculoza genitală.

Un lucru pe care îl poți face pentru a preveni înfundarea trompelor este să mergi la controlul ginecologic anual. Astfel, infecțiile pot fi descoperite și tratate corect și la timp, astfel încât să nu creeze probleme mai târziu în ceea ce privește fertilitatea.

Pot fi desfundate trompele uterine?

Din păcate, intervențiile laparoscopice la nivelul trompelor înfundate nu au rată mare de succes. Ba mai mult, la scurt timp după o astfel de procedură, lichidul toxic se acumulează din nou în trompe. Iar în cazul în care o femeie se întâmplă să rămână însărcinată, există un risc foarte mare ca sarcina să nu se dezvolte în uter așa cum este normal (sarcină ectopică sau extrauterină), ci la nivelul trompelor, nefiind viabilă. În plus, viața femeii este pusă în pericol din cauza pericolului reprezentat de hemoragia internă.

Din aceste motive, medicii nu mai recomandă intervenția de „desfundare” a trompelor în scopul obținerii unei sarcini, ci procedura de fertilizare in vitro, care are o rată de succes mult mai mare și mai puține riscuri.

Care sunt șansele să rămâi gravidă dacă ai trompele înfundate?

Să rămâi gravidă e una, dar să și duci sarcina la termen, cu un bebeluș perfect sănătos născut, e alta!

E adevărat, poți rămâne însărcinată pe cale naturală dacă ai trompele înfundate, dar în majoritatea covârșitoare a cazurilor, sarcina se va opri în evoluție în primele săptămâni, din cauza acelui lichid neprielnic pentru evoluția embrionului.

De aceea, atunci când ai o singură trompă înfundată, se recomandă scoaterea acesteia și încercarea de a obține o sarcină cu trompa bună rămasă. Desigur, această situație scade șansele de a rămâne însărcinată pe cale naturală, dar nu o face imposibilă. Dacă femeia are ambele ovare, cicluri menstruale normale și regulate, ovulație și cealaltă trompă este permeabilă, se poate obține o sarcină atunci când ovulul este eliberat de ovarul care corespunde trompei funcționale.

Dar dacă acest lucru nu se întâmplă în 6-12 luni maximum, e foarte probabil că și trompa „funcțională” are probleme sau există o altă patologie la mijloc care împiedică obținerea sarcinii.

Iar dacă ambele trompe sunt înfundate, categoric unica soluție este fertilizarea in vitro (FIV), precedată de îndepărtarea pe cale chirurgicală a trompelor uterine, pentru a reduce riscul eșecului procedurii.

Prin FIV, embrionul este implantat direct în uterul femeii, nemaifiind necesară acțiunea trompelor uterine, aceea de a „găzdui” întâlnirea dintre ovul și spermatozoid și transportarea embrionului fecundat către uter, prin intermediul cililor.

În concluzie, acordă atenție semnelor pe care ți le dă corpul, mergi la medic periodic pentru controlul de rutină și dacă sarcina întârzie să apară pe cale naturală în termen de un an, adresează-te unui specialist în infertilitate pentru a afla care este soluția potrivită în cazul tău.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being