Ce trebuie să știi dacă te trezești cu ochii umflați dimineața

  • Publicat:
Ce trebuie să știi dacă te trezești cu ochii umflați dimineața

Multiple afecțiuni precum alergiile, uneie tulburări renale sau tiroidine pot provoca ochi umflați dimineața. Cu toate acestea, umflăturile de sub ochi reprezintă, în general, un răspuns natural al organismului la o alimentație bogată în sare.

Când consumăm o cantitate mare de sare, organismul poate reține mai multă apă pentru a menține un echilibru adecvat al concentrațiilor de sodiu în celule și în sânge. Și de cele mai multe ori, retenția de apă este mai pronunțată dimineața, imediat după trezire.

Ochi umflați dimineața: principalele cauze

Ochi umflați dimineața din cauza alergiilor

Alergenii precum alimentele, medicamentele, înțepăturile de insecte sau substanțele chimice pot declanșa o reacție alergică ce duce la eliberarea histaminei și a altor substanțe chimice inflamatorii. Aceste substanțe pot determina umflarea rapidă a țesutului pielii, în special la nivelul feței.

Citește și: Ochi umflați din cauza alergiilor: cum să previi și să tratezi

Față umflată dimineața după consum de alcool

După o noapte lungă în care ai consumă alcool te poți trezi lesne cu față umflată. Asta pentru că alcoolul are proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că poate stimula rinichii să producă o cantitate mai mare de urină și să provoacă deshidratare și retenție de apă.

Fluctuațiile hormonale de dinaintea menstruației

Nivelul crescut de progesteron de dinaintea menstruației poate influența activitatea rinichilor și a sistemului circulator, ceea ce poate duce la acumularea de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței și a ochilor.

Unele tulburări tiroidiene pot manifesta ochi umflați excesiv

Tiroida Hashimoto poate cauza inflamația ochilor care poate varia de la ușoară la severă și poate afecta vederea.

„Aproape o treime dintre pacienții cu tiroidă Hashimoto sunt afectați de manifestări oculare, cum ar fi ochii bulbucați, presiune sau durere la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină, ochi înroșiți sau vedere dublă.“ Prof. Univ. Dr. Anton Luger, Medic endocrinolog.

Problemele renale pot cauza edem facial

Disfuncțiile renale pot afecta echilibrul normal de fluide și electroliți din organism, ceea ce poate duce la acumularea excesivă de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței. Edemul poate avea mai multe cauze asociate cu funcționarea insuficientă a rinichilor, dintre care amintim:

  • retenția de apă și de săruri
  • pierderea de proteine prin urinare
  • deteriorarea funcției de filtrare

Citește și: Ochi injectaţi, umflaţi, vedere dublă, dureri de cap? Ai grijă, pot ascunde o boală care creşte riscul de atac cerebral!

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan