Ochi umflați din cauza alergiilor: cum să previi și să tratezi

Vestea bună este că există numeroase opțiuni de tratament pentru persoanele care se confruntă cu ochi umflați, iar metodele de prevenție sunt esențiale.
  • Publicat:
Ochi umflați din cauza alergiilor: cum să previi și să tratezi
Foto: shutterstock

Alergiile pot aduce schimbări la nivelul întregului organism și, din păcate, te poți confrunta cu mâncărimi, strănut, dureri în piept și chiar stări de vomă. De asemenea, ochii pot fi afectați din cauza alergiilor, iar afecțiunea poartă numele de conjunctivită alergică. Vestea bună este că există numeroase opțiuni de tratament pentru persoanele care se confruntă cu ochi umflați, dar nu toți pacienții ar trebui să se trateze sau să încerce să amelioreze simptomele acasă.

Ce este conjunctivita alergică și de ce te confrunți cu ochi umflați?

Conjunctivita alergică este cauzată de diferiți alergeni, precum părul de animale, mucegaiul sau praful. Atunci când ochii sunt expuși unor substanțe care produc alergii, organismul elimină o substanță numită histamină, iar vasele de sânge din conjunctivă se inflamează. Conjunctiva alergică a mai fost asociată și altor afecțiuni care se află în strânsă legătură cu alergiile, precum eczema, astmul și rinita alergică. Din păcate, conjunctiva alergică se poate înrăutăți în cazul pacienților care suferă de sindromul ochilor uscați.

Simptomele conjunctivitei alergice

Pe lângă ochi umflați Fundația Americană a Astmului și Alergiilor enumeră și:

  • roșeață
  • usturime
  • mâncărime
  • ochi apoși
  • senzația de impurități în ochi

De asemenea, mai poți observa: tuse, strănut, te mănâncă nasul sau ai dureri de sinusuri.

Cum se tratează conjunctivita alergică?

Cel mai bun lucru pe care-l poți face este de a evita factorii declanșatori ai alergiei. De exemplu, dacă ești alergic la pisici sau știi că prietenul tău are o pisică, cere-i să vă întâlniți în afara casei pentru a nu risca să ai o reacție alergică. Așadar, cea mai bună metodă este prevenția. Totodată, experții recomandă să-ți faci o programare la medicul alergolog dacă te confrunți des cu conjunctivita alergică, pentru că astfel poți aduce schimbări în stilul de viață care să elimine factorii declanșatori și problemele asociate afecțiunii.

Medicul ar mai putea recomanda antihistamine, dar acestea nu pot remedia problemele apărute la ochi, motiv pentru care ți se vor sugera picături pe care să le poți administra fără prescripție medicală. Dacă simptomele cu care te confrunți sunt severe, vor fi recomandate injecțiile, care vor lucra în organism astfel încât să tolerezi alergenii. Din fericire însă, simptomele apărute la ochi dispar complet atunci când factorul alergen este îndepărtat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân