Cum sa ne protejam impotriva gripei?

Cred ca a fost unul dintre cele mai importante seminarii pe care le-am organizat anul acesta, cu privire la sanatate in sezonul rece, destul de lung in tara noastra si plin de turnuri epidemiologice neasteptate, daca ne gandim doar la ultimele doua ierni si experienta gripei porcine.
Cum sa ne protejam impotriva gripei?
Cum sa ne protejam impotriva gripei?

Cred ca a fost unul dintre cele mai importante seminarii pe care le-am organizat anul acesta, cu privire la sanatate in sezonul rece, destul de lung in tara noastra si plin de turnuri epidemiologice neasteptate, daca ne gandim doar la ultimele doua ierni si experienta gripei porcine. Asa ca am beneficiat de expertiza invitatilor si am vorbit deschis despre vaccinarea antigripala.

Abordarea subiectului „vaccinare” a fost directa, mai ales ca nu este deloc lipsita de controverse, in randul populatiei. Cu ajutorul invitatilor, am reusit sa intoarcem pe toate fetele acest subiect privind sanatatea noastra si a celor din jur, adulti, varstnici, copii, femei insarcinate si nou-nascuti de peste 6 luni.

Am aflat ca vaccinul se face anual si ca este universal, deci suntem in siguranta oriunde ne-am deplasa pe Glob in aceasta iarna. De altfel, in fiecare toamna, CSID reintroduce in discutie problema virozelor respiratorii si a vaccinarii, a modalitatilor de a ne consolida imunitatea printr-un stil de viata sanatos.

Dar acest lucru nu inseamna ca nu persista o serie de controverse, dar si de confuzii legate de vaccinare, de eficienta metodelor de imunizare specifica si nespecifica la care putem apela pentru a evita imbolnavirile, suprainfectiile si complicatiile.

Astfel, pentru a aduce lumina asupra subiectului, conf. dr. Victoria Arama ne-a vorbit despre virozele la adulti si despre necesitatea vaccinarii la aceasta categorie de varsta. Iar dna. dr. Monica Luminos ne-a dezvaluit care este cea mai importanta categorie de varsta care trebuie vaccinata.

Este vorba despre cea a copiilor, intrucat acestia sunt principalii vectori ai infectiei, aducand gripa acasa, din comunitatile in care isi desfasoara activitatile. De asemenea, pericolele reprezentate de complicatiile care survin la copii fac si mai justificata vaccinarea.

De asemenea, dr. Monica Luminos a insistat asupra evitarii administrarii acidului acetilsalicilic la copiii cu gripa, dar si la adultii care contracteaza virusul.

Dr. Viorel Alexandrescu de la Centrul National de Gripa, Institutul Cantacuzino, cercetator gradul 1, a abordat un alt subiect tabu si anume vaccinarea la gravide, considerand ca este absolut necesara efectuarea acestei proceduri medicale, mai ales in urma experientei iernii trecute in care au decedat, din cauza gripei, mai mult de 60 de gravide.

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Lupusul, o boala incurabila
Lupusul, o boala incurabila
Cel mai nou articol Video:
Alina Lazăr, consilier dezvoltare personală : Cum alegem terapeutul potrivit