Beneficiile demonstrate ale ciocolatei negre. Cum o putem consuma ca medicament

  • Publicat:
Beneficiile demonstrate ale ciocolatei negre. Cum o putem consuma ca medicament

Industria alimentară produce multe tipuri diferite de ciocolată: în ultimii ani, ciocolata neagră, în special, a câștigat o mare popularitate. Interesul pentru ciocolată a crescut datorita efectelor sale potențiale asupra sănătății, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, nivelul insulinei, funcțiile vasculare și procesele de oxidare.

Beneficiile ciocolatei negre. Conține numeroși antioxidanți

Pe primul loc printre micro nutrienții responsabili de beneficiile ciocolatei negre sunt antioxidanții, esențiali pentru a împiedica bolile și procesul de îmbătrânire. Cei mai prezenți în boabele de cacao sunt polifenolii, flavonoizii, catechinele.

Profilul de grăsimi din cacao este, de asemenea, benefic pentru sănătate. Grăsimile din boabele de cacao constau în principal în acid oleic (o grăsime sănătoasă pentru inimă, găsită și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.

Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Compușii bioactivi din cacao pot îmbunătăți fluxul sanguin din artere și pot contribui la o scădere ușoară, dar semnificativă statistic, a tensiunii arteriale.

Contribuie la scăderea nivelului de colesterol

Flavonoizii prezenți în ciocolata neagră reduc rezistența la insulină, de unde riscul mai mic de a dezvolta diabet 2. Totuși, de ținut cont că ciocolata conține și zahăr, care are efectul opus.

Previne bolile cardiovasculare

Prezența antioxidanților în ciocolată este responsabilă și de efectul ei pozitiv în ce privește riscul cardiovascular. Antioxidanții împiedică formarea depunerilor pe artere, ceea ce presupune în timp un risc mai redus de boli cardiace.

Sprijină funcția cerebrală și dă o stare de bine

Beneficiile ciocolatei negre asupra circulației sângelui se răsfrâng și asupra activității cerebrale. De asemenea grăsimile și zahărul din ciocolată stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei.

Citește și: 30g de ciocolată neagră cu 85% cacao consumate zilnic ne fac mai fericiți, arată un studiu

Cum alegem o ciocolată de calitate? Indicații de consum

În linii mari, nutriționiștii recomandă ciocolata neagră cu peste 70%  cacao. Dar ce înseamnă exact acest lucru? În realitate, conținutul de cacao uscată, praf, este mai mic. 70% indică în realitate suma dintre untul de cacao, masa de cacao și pulberea de cacao.

Nu există o cantitate maximă de ciocolată neagră care ar trebui consumată zilnic; și nici nu trebuie să mâncăm neapărat zilnic. O recomandare generală este de a nu depăși 30 de grame pe zi , adică 2-3 pătrățele; sau, dacă depășim, să compensăm renunțând la alte alimente bogate în calorii.

Citește și: 4 motive pentru a mânca patru pătrățele de ciocolată neagră în fiecare zi

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan