TOP 6 băuturi care stimulează imunitatea

  • Publicat:
TOP 6 băuturi care stimulează imunitatea

Alimentația corectă, somn de calitate și suficient, dar și consumul de băuturi benefice pot să-ți întărească imunitatea. Iată 6 dintre cele mai bune băuturi pentru sistemul tău imunitar: 

Apa 

Deoarece corpul nostru este format în proporție de aproximativ 60-70% din apă și fiecare funcție a organismului necesită apă, consumul unei cantități adecvate este un punct de plecare bun pentru a menține funcționarea sistemului imunitar. Atunci când corpul tău este deshidratat, poate contribui la creșterea bacteriilor și a virusurilor. De aceea este atât de important să te asiguri că bei cantitatea optimă de apă necesară organismului tău în fiecare zi.

Unele moduri în care apa ajută la susținerea sistemului imunitar sunt prin facilitarea absorbției nutrienților și menținerea în bună starea a membranelor din nas, gură și gât, care sunt adesea prima linie de apărare împotriva unui patogen și o barieră naturală împotriva infecțiilor. Apa este de asemenea o componentă esențial a fluidului limfatic, care transportă globulele albe din sânge care ajută la combaterea infecțiilor.

Ceaiul verde 

Ceaiul verde este o altă băutură excelentă de savurat pentru a-ți întări apărarea naturală a organismului. Acesta este bogat în flavonoizi polifenolici benefici, care oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer până la gestionarea inflamației sistemice.

Conform unui studiu publicat în jurnalul Molecules, ceaiul verde întărește imunitatea prin antioxidanții săi care ajută la protejarea celulelor împotriva oxidării și a speciilor reactive de oxigen. Se crede că ceaiul verde protejează împotriva bolilor și infecțiilor prin capacitatea sa antioxidantă. Este, de asemenea, lipsit de calorii și are o istorie lungă de beneficii pentru sănătate.

Kefirul 

Kefirul este o băutură fermentată, asemănătoare iaurtului, făcută din diferite tipuri de lapte, cum ar fi laptele de vacă, de oaie și de capră. La fel cu iaurtul, kefirul este bogat în diferite probiotice benefice, care ajută la menținerea echilibrului florei microbiene a tractului gastrointestinal. Principala bacterie benefică a kefirului este Lactobacillus kefiri, în timp ce probioticele principale ale iaurtului tradițional sunt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.

Ceaiul de lămâie și ghimbir 

Indiferent dacă îl faci singur sau cumperi o marcă de ceai de lămâie și ghimbir de la supermarket, acest ceai pe bază de plante este o alegere excelentă pentru a-ți menține imunitatea la parametri optimi. 

Ceaiul de lămâie și ghimbir este bogat în vitamina C, un antioxidant care este cunoscut pentru capacitatea sa de a proteja celulele împotriva deteriorării oxidative. Vitamina C are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea răspunsurilor negative ale sistemului imunitar, conform cercetărilor publicate în jurnalul Antioxidants.

Ghimbirul are și peste 100 de compuși bioactivi care ajută la reducerea grețurilor, reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer, îmbunătățirea lipidelor din sânge, reducerea inflamației și multe altele, conform cercetărilor publicate în jurnalul Nutrients.

Suc de portocale sau de grapefruit  

Conform unui studiu publicat în Frontiers in Immunology, vitamina C și acidul folic din sucurile de citrice mențin integritatea barierei imunitare și protejează multe tipuri de celule imunitare, inclusiv celulele ucigașe naturale și celulele T. Mai mult, compușii bioactivi din citrice au efecte antiinflamatorii pentru a susține imunitatea.

Atât sucul de portocale, cât și cel de grapefruit sunt bogate în nutrienți și oferă mai mult de 100% din cantitatea totală de vitamina C de care ai nevoie într-o zi într-o singură porție. Aceste sucuri de fructe 100% oferă și vitamina A și acid folic. Atunci când cumperi suc de portocale, poți găsi chiar opțiuni care sunt îmbogățite cu vitamina D, un nutrient de mult cunoscut ca fiind esențial pentru o imunitate sănătoasă.

Suc de roșii 

La fel cu fructele de citrice, roșiile sunt bogate în vitamina C, precum și în licopen, un carotenoid antioxidant care are multe  beneficii pentru sănătate și este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația sistemică.

Supa de roșii este adesea recomandată atunci când ai răceală sau gripă, pentru conținutul său de vitamina C, dar un suc de roșii revigorant va oferi cantități similare de vitamina C. Pentru a menține nivelurile de sodiu sub control, caută suc de roșii cu conținut redus de sare.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȚTE ȘI:  Imunitatea din farfurie. Cum putem să transformăm alimentația în aliatul nostru în sezonul rece – Ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta zilnică

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan