Experiment cu deserturi raw vegan alături de Alina Eremia

Ce poate fi mai tentant într-o zi în care vrem să ne răsfăţăm, decât un desert 100% natural, fără zahăr, conservanţi, coloranţi, ce forfoteşte de nutrienţi şi cu un gust divin? Pentru că nu am găsit al răspuns decât “raw vegan” am invitat-o pe Alina Eremia, din “Pariu cu viaţa” de la Pro Tv la degustat.
30.09.2013
Experiment cu deserturi raw vegan alături de Alina Eremia

Ce poate fi mai tentant într-o zi în care vrem să ne răsfăţăm, decât un desert 100% natural, fără zahăr, conservanţi, coloranţi, ce forfoteşte de nutrienţi şi cu un gust divin? Pentru că nu am găsit al răspuns decât “raw vegan” am invitat-o pe Alina Eremia, din “Pariu cu viaţa” de la Pro Tv la degustat.

Într-o zi de luni, la ora 9.00 m-am întâlnit pe holurile redacţiei noastre cu Alina. Foarte punctuală, cu o mină pozitivă, este gata să intre la machiaj. O întreb despre concertul pe care l-a susţinut cu o zi în urmă alături de trupa Lala Band şi îmi spune că a fost impresionată că ploaia nu a împiedicat fanii de la mare să le asculte piesele…

Realizez că probabil este obosită şi, pentru un plus de energie, îi explic că vom merge împreună să degustăm câteva deserturi raw vegan: dulciuri pregătite fără foc, exclusiv din ingrediente naturale: nuci diverse, fructe, cereale. “Caut o alternativă naturală. Dintotdeauna am fost o devoratoare de dulciuri. Încerc să le reduc! Este foarte greu…” Le mai înlocuieşte însă cu fructe şi sucuri naturale. “Când eram mai mică, adaugă ea, chiar făceam dulciuri de casă: clătite, prăjitură cu mere, negresă. Părinţii mei erau foarte încântaţi.”

Pe drum, pentru a fi în ton cu subiectul o întreb despre obiceiurile ei alimentare, mai ales că programul din zilele în care are filmări (uneori durează circa 10 ore pe zi). “Sunt destul de matinală, mă trezesc la 7.00. Micul dejun este foarte rapid: de obicei lapte cu cereale sau un iaurt. După, savurez un fruct – banane sau vara mult pepene roşu. La prânz, prefer preparatele din pui cu salate – deci tot la fel ceva uşor, dar consistent în acelaşi timp. Seara un iaurt, fructe. Evident, beau foarte multă apă, iar când sunt în vacanţă îmi permit dulciuri mai multe, în special îngheţată.”

Ajungem la cofetăria raw

Mă întreb dacă minunăţiile din faţa noastră vor reuşi să detroneze clătitele cu ciocolată – numărul 1 în topul tinerei actriţe. Ni se explică cu multă dragoste cum sunt preparate toate bunătăţile din vitrină, ce conţin şi ce efecte au. Pe lângă nuci, fructe, unele conţin şi super alimente: maca, spirulină, lucuma – toate aduse de peste mări şi ţări pentru a ne îmbunătăţi viaţa.

Începe momentul favorit: degustarea. După fiecare bomboană raw rămânem uimite de cât de gustoase pot fi. Si săţioase în acelaşi timp. Fudge au fost preferatele noastre şi conţin: unt de migdale, caise deshidratate, merişor deshidratat, stafide, cacao, unt de cacao, miere, nuci, vanilie, sare himalaya. Pont: untul de migdale inhibă senzaţia de foame, iar fructele uscate aduc un plus de energie.

Vine momentul tortului

Unul dintre cele mai bune pe care le-am încercat fiecare dintre noi până acum. Alina a ales o felie din tortul cu zmeură, iar eu din cel cu vanilie. Suntem în faţa unor alte transformări magice ale nucilor de caju, mierii, fructelor, untului de cocos, de cacao. Absolut delicioase!

Până nu încerci un desert raw, nu îţi poţi închipui ce gust divin poate avea. Nu este greu deloc, mai ales dacă aveţi la îndemână un robot de bucătărie şi ingredientele necesare. Reţete se găsesc on-line sau în cărţile dedicate bucătăriei fără foc. Ni se face sete. Ca în orice loc în care mâncarea naturală este preţuită primim apă alcalină ionizată (ajută la menţinerea tinereţii celulare şi a stării de sănătate).

Suntem ca într-un vis în care curg râuri de dulciuri. Pentru a încununa cu succes dimineaţa, degustăm şi îngheţata raw vegan. O simfonie de gusturi fine de zmeură, ciocolată, mentă, la care se adăugau fructe uscate este pe cale să ne facă să nu ne dorim să mai încercăm îngheţatele bogate în E-uri şi coloranţi.

Şi ineditul nu se opreşte aici: fiecare sortiment este făcut pe bază de felii de banane îngheţate, care se mărunţesc cu robotul de bucătărie şi apoi se transformă în spumă cu blenderul şi peste care se adaugă alte fructe proaspete, uscate, cacao, fulgi de cocos – după pofta şi imaginaţia fiecăruia.

Concluzii
Pentru că orice deliciu rămâne deliciu atâta timp cât este savurat cu măsură, dar şi îndatoririle zilnice ale fiecăreia dintre noi îşi cer drepturile ne-am retras cu promisiunea de a repeta acţiunea, poate chiar în propriile bucătării.

“Vreau să mai încerc, mai ales că am observat că există câteva cărţi de reţete raw vegan. Trebuie neapărat să-mi procur câteva”, spune actriţa. I-a plăcut? “Cu siguranţă a fost o experienţă interesantă. Pot să spun că arată senzaţional şi gustul este pe măsura aspectului.

Este incredibil cum pot ieşi asemenea minunăţii doar din ingrediente naturale: fulgi de ovăz, nuci, fructe, seminţe. Mi s-au părut foarte bune îngheţata şi tortul cu zmeură”, a adăugat Alina.

Mulţumim Ostraw Vegan, www.ostrawvegan.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir
Bianca Dragomir

Mă întreb uşor retoric: există oare ceva mai dificil decât să scrii despre tine? Da, există! Să scrii despre tine şi apoi să prezinţi cele trei fraze timide şi alambicate celorlalţi care, pe deasupra, sunt cititorii tăi. E ca şi cum ai pleda nevinovat în faţa instanţei de judecată ... citește mai mult

Monica Dascălu vrea să devină pilot!
Monica Dascălu vrea să devină pilot!
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice