Cum îţi pregăteşti animăluţul pentru sezonul rece

Vine iarna, bine-mi pare, stau în casă la… căldură. Anotimpul rece vine cu viteză, iar animăluţele din casă trebuie pregătite corespunzător. Însă nu e cazul să va fie frică de frig!
03.10.2014
Cum îţi pregăteşti animăluţul pentru sezonul rece

Vine iarna, bine-mi pare, stau în casă la… căldură.

Anotimpul rece vine cu viteză, iar animăluţele din casă trebuie pregătite corespunzător.

Însă nu e cazul să vă fie frică de frig! Se pare că animalele iubesc mai degrabă anotimpul rece decât zilele caniculare.

Să aflăm cum le împrietenim treptat cu anotimpul rece!

Cel mai bun prieten al omului vrea… frig. Câinii sunt mult mai bine adaptaţi la frig decât la temperaturile extreme din timpul verii. Dar chiar dacă se adaptează uşor la frig, au nevoie de antrenament. La începutul toamnei, îi scoateţi afară dimineaţa devreme, când e cel mai frig, sau noapte târziu. În niciun caz nu trebuie să începeţi să ţineţi câinele în casă. Ca să nu aibă probleme cu frigul, câinele trebuie să facă mişcare. Niciun câine sănătos nu are nevoie de haine în perioada rece, dacă face mişcare în aer liber.

Boxerii sunt înnebuniţi după frig, la fel buldogii cu blană scurtă. Iar speciile cu blana lungă, inclusiv bichonii, sunt perfect adaptaţi. Înaintea iernii, mergeţi cu patrupedul la veterinar, pentru examen medical complet. Toate bolile fac ca animalele de companie să se adapteze greu la temperaturi scăzute, inclusiv bolile dermatologice duc la probleme de adaptare termică. Câinii consumă mai multă energie când fac mişcare în frig.

Suplimentarea acestei energii se face prin creşterea porţiei de hrană. În zilele reci, hrana trebuie să fie de calitate şi cu un procent ridicat de grăsimi. După ce aţi făcut mişcare în aerul rece din parc spre exemplu, la întoarcerea acasă, daţi câinelui apă la temperatura camerei. Îl ajută să îşi regleze temperatura, spre deosebire de apa rece.

Dacă ţineţi un câine în curte, pentru iarnă, izolaţi-i perfect cuşca. Şi încă din toamnă, daţi-i hrană cu un conţinut mare de proteine şi grăsimi.

Pisica se pregăteşte şi ea pentru iarnă. Nu va ieşi din casă, dar aveţi grijă de obiectele din interior. Îi luaţi din toamnă litieră nouă, ideal una acoperită, care reduce atât cantitatea de nisip împrăştiat în jur, precum şi mirosul.

Nisipul din literieră e de mai multe tipuri. Cel mai absorbant e cel pe bază de silicaţi. Nu miroase şi poate fi aruncat în toaletă. Tot din toamnă îi schimbaţi şi bolurile. Aveţi nevoie de trei recipiente dintre care unul stabil pentru apă.

Pisica trebuie să aibă în permanenţă apă proaspătă, la temperatura camerei, mai ales dacă primeşte doar hrană uscată. Al doilea bol e destinat mâncarii uscate, care se lasă în permanenţă într-un loc accesibil ei. Şi al treilea bol este destinat mâncării umede şi acesta se umple exact când hrăniţi pisica.

Igienic e să schimbaţi aceste vase măcar o dată pe an. Iar dacă tot vă pregătiţi pentru o perioadă rece în care pisica nu va vrea să facă plimbări, cumpăraţi jucării.

Pisicile iubesc jucăriile în formă de undiţă sau cu pene legate la capăt sau un şnur de care atârnă o jucărie care face zgomot. Un singur lucru trebuie să reţineţi – jucăriile se ascund după ce vă jucaţi cu ea, pentru că vor fi distruse complet. Pisicii i se lasă la îndemână doar şoareci din plastic, greu de deteriorat.

Vine hibernarea! Dacă aveţi broaşte ţestoase, includeţi-le următoarele alimente în dietă: legumele cu frunze de culoare verde închis şi fructe şi legume de culoare portocalie. Şi tot pentru iarnă le pregătiţi dacă le daţi peştişori.

Câinii rezistă mai bine la frig decât la căldură. Dar cum începe perioada rece, hrăniţi-i cu alimente bogate în proteine şi lipide.

Pisicile nu vor vrea afară, la rece, aşa că pregătiţi casa. E momentul să schimbaţi litierele, bolurile în care mănâncă şi toate colecţia de jucării. Ţestoasele au nevoie de hrană specială pentru hibernare. 

Autor: Ioana Georgescu
 

Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!