„Studentii mei cred ca tarile in curs de dezvoltare nu vor avea niciodata acelasi nivel de trai ca tarile puternic industrializate, in timp ce politicienii spun ca trebuie luate masuri urgente pentru a pastra avantajul economic, deoarece tarile subdezvoltate le ajung din urma. Sunt doua viziuni diferite asupra lumii, dar apartin aceluiasi spatiu si timp. Cum sa privim lumea?”
Astfel si-a inceput discursul reputatul profesor de Sanatate Globala, Hans Rosling, de la Institutul suedez Karolinska, care a prezentat „noua harta a lumii” din punct de vedere al sperantei de viata, in cadrul Congresului International pentru Studiul Bolilor Infectioase desfasurat la Viena, in luna februarie.
„Astazi, lumea nu se mai imparte doar in tari sarace si tari bogate, chiar daca asta este parerea celor mai multi oameni. Lucrurile se schimba”, a continuat profesorul.
Pentru a explica noua dinamica a lumii, a proiectat un tabel in care a reprezentat nivelul cresterii economice si al sperantei de viata (un nivel de trai mai ridicat presupune si un acces la servicii medicale mai bune, deci speranta de viata creste).
„Ne mutam in timp, acum 200 de ani, pentru a observa la ce nivel economic era Suedia. In 1808, era la fel de dezvoltata ca Liberia de azi, in 1848 a ajuns ca Angola.
A urmat o perioada de dezvoltare economica si dupa 40 de ani eram la fel de dezvoltati ca si Mozambicul. In 1928, Suedia a ajuns la nivelul Senegalului, iar in 1968, era pe aceeasi pozitie ca Mauritius. In 2006, Suedia era la acelasi nivel cu Singapore!”, a explicat Rosling.
China, noua putere economica a lumii
Astazi, in lume se traieste la fel ca in anii 1800, ca in anii 1900 sau ca in anii 2000. Majoritatea populatiei traieste in zona de mijloc, dar este foarte interesant de observat ca, in satele din China, oamenii au aceleasi conditii de viata ca acum 200 de ani, pe cand in Beijing, Macao, Shanghai, Hong Kong nivelul de trai este ca in anii 2000!
De altfel, Shanghai are o rata mai buna a sanatatii decat SUA astazi. „In acest moment, dihotomia lumii s-a schimbat. 4, 5 miliarde de oameni au trecut de perioada de tranzitie si vor trai mai mult, cu telefoane celulare, masini de spalat, mai putine boli infectioase, dar mai mult diabet si mai multe drepturi umane. In contrast, sunt 2, 3 miliarde de oameni care se invart in cercul vicios al saraciei si bolilor infectioase”, a mai spus profesorul.
Citeste si Semne surprinzatoare ca vei trai mai mult decat crezi
Dansand cu viata
Foto: SHUTTERSTOCK