Alimentaţia de tip junk food poate afecta rinichii la fel de mult ca diabetul – STUDIU

O dietă bogată în junk food poate fi la fel de dăunătoare pentru rinichi ca diabetul, potrivit unui nou studiu.
Alimentaţia de tip junk food poate afecta rinichii la fel de mult ca diabetul – STUDIU

O dietă bogată în junk food poate fi la fel de dăunătoare pentru rinichi ca diabetul, potrivit unui nou studiu.O dietă bogată în junk food poate fi la fel de dăunătoare pentru rinichi ca diabetul, potrivit unui nou studiu.

Problemele cauzate de alimentaţia de acest tip sau de o dietă bogată în grăsimi sunt asemănătoare cu cele datorate diabetului zaharat de tip 2

Studiul a examinat efectele acestui tip de diete asupra cobailor – aceştia au urmat o dietă pe bază de brânză, ciocolată şi bezele timp de 8 săptămâni sau un aliment foarte bogat în grăsimi timp de 5 săptămâni. Cercetătorii au analizat apoi schimbările care au avut loc în organismul cobailor, specific nivelul glicemiei şi cel al transportului de glucoză din sânge către rinichi. Aceşti transportori au rol esenţial în diabet şi orice dereglare a acestora poate conduce la proleme grave ale organelor interne.

Studiul arată că toţi cobaii cu diabet de tip 2 aveau mai mulţi transportori de glucoză şi proteine regulatoare. Dar dieta de acest tip a cauzat schimbări similare la aceeaşi recptori – ceea ce înseamnă că ar putea conduce la aceleaşi probleme pe care le au persoanele care suferă de diabet.

Diabetul zaharat de tip 2 apare în momentul în care pancreasul continuă să producă insulină, uneori chiar mai multă decât în mod natural. Când se întâmplă asta, nivelul glicemiei creşte şi are efecte negative asupra tuturor organelor, inclusiv rinichii.
Acelaşi tip de probleme apar şi în cazul dietelor junk food şi a celor bogate în grăsimi.

“Dieta occidentală conţine mult mai multe alimente procesate şi cu un conţinut ridicat de grăsimi. Există o legătură bine stabilită între consumul excesiv al acestor alimente şi o creştere tot mai mare a ratei obezităţii şi a diabetului zaharat de tip 2. În studiul nostru, diebetul de tip 1 şi 2 modifică transporturii de glucoză, iar dietele pe bază de junk food sau bogate în grăsimi cauzează schimbări similare cu cele determinate de diabetul zaharat de tip 2. Un nou tratament pentru pacienţii prediabetici constă exact în blocarea transportorilor de glucoză pentru a reduce nivelul glicemiei.  Dacă înţelegem cum poate influenţa dieta modul în care zahărul afectează rinichii şi dacă inhibitorii pot stopa  aceste schimbări ar putea proteja rinichii de deteriorări ulterioare”, explică doctorul Havovi Chichger, expert în ştiinţă biomedicală de la Universitatea Anglia Ruskin.