Vaccin ARN mesager care vindecă cel mai agresiv tip de cancer de piele. În ce stadiu este studiul clinic?

  • Publicat:
Vaccin ARN mesager care vindecă cel mai agresiv tip de cancer de piele. În ce stadiu este studiul clinic?
Sursa foto: Shutterstock

Un vaccin ARN mesager realizat de compania BioNTech, care a contribuit și la conceperea vaccinului de succes anti-COVID în colaborare cu Pfizer, ar putea fi utilizat în curând pentru tratarea celei mai agresive forme de cancer de piele – melanomul.

Momentan, compania testează acest vaccin ARN mesager numit BNT111 în studiul clinic de fază 2. La acesta participă 120 de pacienți cu melanom în stadiile 3 și 4, din Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Spania și Italia.

Cum funcționează un vaccin ARN mesager împotriva melanomului

Vaccinul BNT111 folosește tehnologia ARN mesager pentru a obține un răspuns imun puternic împotriva a patru antigeni întâlniți în 90% din cazurile de melanom, respectiv NY-ESO-1, MAGE-A3, tirozinasa și TPTE.

Vaccinul are scop terapeutic, deci să vindece melanomul, nu unul profilactic, de prevenire a acestei forme de cancer de piele.

Viziunea noastră este de a valorifica puterea sistemului imunitar împotriva cancerului și bolilor infecțioase. Am putut demonstra potențialul vaccinurilor ARN mesager în prevenirea formelor grave de COVID-19. Nu trebuie să uităm că și cancerul este, de asemenea, o amenințare la nivel mondial pentru sănătate, chiar mai grav decât pandemia actuală, a declarat Özlem Türeci, co-fondatorul BioNTech.

Vaccinul anti-melanom produs de BioNTech trebuie administrat în paralel cu un alt medicament pe bază de anticorpi monoclonali (cemiplimab), realizat de compania Regeneron în colaborare cu Sanofi.

În cadrul studiului vor fi urmărite eficacitatea, tolerabilitatea și siguranța acestei combinații între vaccin ARN mesager și medicamentul specific.

Sursa: clinicaltrialsarena.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă