Tinerii între 18 și 28 de ani, cei mai afectați de depresie și efectele stresului post-pandemic

08.10.2021
Tinerii între 18 și 28 de ani, cei mai afectați de depresie și efectele stresului post-pandemic
Sursa foto: frepik.com

Efectele crizei COVID și ale tulburărilor de stres post-pandemic au dus la o escaladare a simptomelor de depresie și anxietate la români, cu precădere în rândul populației tinere.

Potrivit datelor obținute în urma apelurilor înregistrate în helpline-ul depreHUB, în 2021 tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au avut cea mai mare nevoie de suport psihoemoțional (44,4% dintre apelanți) pentru că se simțeau deprimați (33,3%), anxioși (27,8%) sau panicați (11,1 %), se confruntau cu dependențe (5,6%) sau ideație suicidară (5,6%).

De la începutul anului, numai Serviciul de urgență 112 a redirecționat în helpline 158 de persoane cu gânduri suicidare, în urma parteneriatului dintre STS și depreHUB.

Cei mai vulnerabili în fața anxietății și atacurilor de panică au fost însă adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Peste 60% dintre adolescenții care au apelat teenline-ul depreHUB în 2021 au avut nevoie de suport psihoemoțional pentru anxietate și atacuri de panică generate de stresul post-pandemic.

Online-ul, izolarea socială, pierderea contactului cu realitatea școlară fac din tinerii noștri cea mai vulnerabilă populație. Tinerii a căror educație este întreruptă au șanse aproape de două ori mai mari să sufere de anxietate sau depresie față de cei care nu au avut astfel de perturbări.

Instalarea stresului posttraumatic, anxietatea și depresia au dus deja la creșterea numărului de adolescenți în dezechilibru emoțional, ceea ce face ca numărul de psihologi și psihiatri să fie insuficient. Este evident că traversăm o adevărată criză emoțională în rândul tinerilor și că sunt necesare campanii și măsuri naționale de prevenție și intervenție în sănătate mintală, afirmă psiholog Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds.

Călătoria continuă. Alege viața!, noua campanie depreHUB în parteneriat cu Metrorex

Asociația Happy Minds, prin proiectul depreHUB, s-a alăturat inițiativei Metrorex privind descurajarea tentativelor de suicid de la metrou și au lansat împreună campania de prevenție „Călătoria continuă. Alege viața!”.

Prin intermediul campaniei, depreHUB asigură gratuit, 24/7, suportul psihoemoțional pentru clienții Metrorex, prin intermediul celor două linii telefonice de suport 0374.456.420 (pentru adulți și vârstnici) și 0374.461.461 (pentru adolescenți).

Campania se va desfășura în mai multe etape, prin mesaje vizuale care vor rula pe monitoarele de la nivelul peroanelor, afișe cu mesaje motivaționale expuse în stațiile de metrou, dar și mesaje audio, care vor fi redate prin intermediul instalațiilor de sonorizare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Ce simptome dă cancerul de ficat și cum se tratează