Terapia Durerii este o specializare care urmăreşte eliminarea suferinţei, tratând astfel bolile ce au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută şi care afectează sever calitatea vieţii. În plus, Terapia Durerii este o modalitate foarte importantă pentru diagnosticarea unor numeroase afecţiuni.
Incidenţa pacienţilor cu suferinţă cronică dureroasă este de 20% în Europa şi de 26% în SUA. Mai mult, 30% dintre pacienţii cu vârste între 45 – 65 de ani acuză durere cronică cu durată mai mare de un an!
, explică Ovidiu Palea, Medic primar anestezie şi terapie intensivă, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical ProVita.
Terapia Durerii, o disciplină din ce în ce mai necesară în contextul în care prevalenţa afecţiunilor coloanei vertebrale este de aproximativ jumătate din populaţia României. Astfel, în 2014, centrul ProVita a înregistrat o creştere de 70% a pacienţilor trataţi cu ajutorul Terapiei Durerii, comparativ cu anul anterior.
Diagnosticarea cauzei este prima etapă a terapiei, iar acest lucru se realizează cu ajutorul unei metode speciale: infiltraţiile cu anestezic realizate prin blocuri ghidate. Astfel, în mod obiectiv, specialiştii determină motivul durerii cronice (de multe ori foarte greu de explicat) prin dispariţia temporară a durerii după procedură. Odată aflată cauza, urmează tratamentul efectiv, care poate varia, în funcţie de gravitatea afecţiunii, de la metode minim invazive până la operaţii chirurgicale.
Specialiştii ProVita efectuează metode de tratament în funcţie de necesitătile reale ale pacienţilor, printre care:
Medicina avansează în fiecare secundă şi este foarte important să profităm de noile descoperiri! Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne asumăm un angajament real faţă de pacient şi rezolvarea problemelor sale. De aceea, trebuie să punem pe primul loc nevoile sale şi necesităţile sale concrete de tratament!
Înainte de a recomanda operaţia de hernie sau alte metode drastice pentru pacient trebuie să fim siguri că am diagnosticat corect afecţiunea şi am eliminat alte metode posibile de tratament, minim invazive. adaugă Dr. Ovidiu Palea.
Nu în ultimul rând, este de menţionat faptul că Terapia Durerii este rezultatul unui efort de echipă, care include medici de diverse specializări, precum: medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi, medici de recuperare medicală şi kinetofizioterapeuţi.